Pakistan, IMF'e borcu en çok olan dördüncü ülke olacak

Pakistan, önümüzdeki dokuz ay içinde 3 milyar dolarlık ek kredi aldıktan sonra Uluslararası Para Fonu'na (IMF) en çok borçlu dördüncü ülke olacak.

Ekleme: 03.07.2023 13:15:04 / Güncelleme: 03.07.2023 13:16:07 / Dünya
Destek için 

The Express Tribune'e göre 31 Mart itibarıyla Pakistan, IMF'e en çok borçlu beşinci ülke oldu. Ancak geçen hafta, IMF'le yapılan 3 milyar dolarlık anlaşma en çok borç alanlar listesinde Pakistan'ı dördüncü sıraya yükseltecek.

IMF kredileri açısından ilk sırayı Arjantin (46 milyar dolar), Mısır (18 milyar dolar), Ukrayna (12,2 milyar dolar) ve Ekvador (8,2 milyar dolar) izliyor. 7,4 milyar dolarlık borçlanma ile beşinci sırada yer alan Pakistan, IMF ile yeni bir anlaşma imzaladıktan sonra kredisi 10,4 milyar dolara ulaşacak.

Mart ayının sonunda IMF, bazı ülkeleri destekleme adı altında 155 milyar dolarlık kredi veya 115,2 milyar Özel Çekme Hakkı (SDR) sağladı.

Pakistan'ın IMF ile anlaşması

IMF ile 30 Haziran'da imzalanan kısa vadeli standby anlaşması kapsamında Pakistan, ülkenin içinde bulunduğu derin mali ve ekonomik krizden çıkışını kolaylaştırmak için dokuz ay içinde 3 milyar dolarlık kredi alacak. Kredinin, Ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerine ve yeni bir hükümet kurulana kadar Pakistan ekonomisini desteklemesi amaçlanıyor.

Söz konusu meblaj, geçtiğimiz Cuma günü sona eren IMF uzatılmış finansman programında yer alan İslamabad'ın henüz teslim almadığı 1,4 milyar dolardan ve her biri 500 milyon dolarlık yeni dilimlerden oluşuyor.

IMF Yönetim Kurulu, Temmuz 2023'te Pakistan ile anlaşmanın onaylanması konusunu görüşecek.

IMF ile yapılan yeni anlaşma hakkında yorum yapan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bunu bir "endişe nedeni" olarak nitelendirdi. Ona göre, "Pakistan bu krediyi almaya zorlandı" ve hükümet, onu elde etmek için "ülkeyi temerrüde düşmekten kurtarmak için siyasi sermayesini tehlikeye attı."

Pakistan Maliye Bakanlığı, IMF yardımının ülkenin yabancı alacaklılara olan borcunu ödemek için bu yıl 25 milyar dolar ödemesini kolaylaştıracağını tahmin ediyor. (İLKHA)