Midyat'ın il olması için hazırlıklara başlandı

154 yıldır il olmayı bekleyen Midyat için tek yürek olan kurum, siyasi parti, STK, gazeteciler, kanaat önderleri ve vatandaşlar bir araya gelerek seferberlik başlattı.

Ekleme: 20.06.2023 11:20:04 / Güncelleme: 20.06.2023 11:20:38 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "100 il, bin ilçe" açıklaması üzerine, 154 yıldır il olmayı bekleyen Midyat'ta, "İl Olma Çalıştayı Ön Toplantısı" düzenlendi.  

Midyat Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "İl Olma Çalıştayı Ön Toplantısı" yoğun katılımla Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin'in ev sahipliğinde yapıldı. 

Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştay ön toplantısı için Midyatlılar tek yürek oldu. 

Toplantıya protokol üyelerinin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri, meclis üyeleri ve muhtarlar katılarak büyük destek verdi. 

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin başkanlığında yapılan Divan Kuruluna, AK Parti ilçe Başkanı Atilla Yarış, HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, MHP Midyat İlçe Başkanı Fırat Özel, Midyat Ziraat Odası Başkanı Abdulhalim Gümüş, Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Selim Yıldız, Midyat Turabdin Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Süleyman İş ve Yasama Uzmanı Abdulhaluk Kurnaz seçildi.  

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, UNESCO şehri, kadim kent Midyat'ın il olma aşkıyla geçmişten günümüze birçok medeniyete beşiklik yaptığını hatırlattı.  

"Midyat Türkiye demektir" 

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin

Toplantıda konuşan Şahin, "Midyat; Müslümanı, Süryanisi, Ezidisi, Türkü, Arabı ve Kürdü ile dünyaya adeta bir hoşgörü dersi vermektedir. Bütün görkemiyle ayakta duran, tarihe tanıklık eden, açık hava film platosunu andıran 'Dinler ve Diller Kenti ' ilçemiz Midyat, cazibesiyle gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelen turistleri ağırlamaktadır. Midyat demek, medeniyet demek, hoşgörü demek, kardeşlik demek, vizyon demek, gelişmişlik demek, proje şehri demek, Midyat demek Türkiye demektir." dedi. 

"154 yılık hayali gerçekleştirmek için mücadele ediyoruz" 

154 yıl önce il olan Midyat'ın il olma hakkının iadesi için yıllarca mücadele ettiklerini, emek verdiklerini belirten Şahin, "Daha önce ilçemizin önde gelen siyasetçilerinin aldığı sözlerle bu hayale çok yaklaştığımız dönemler oldu. En son TBMM'de milletvekili olarak görev aldığım 2000 yılında, resmi olarak Midyat'ın il olması ile ilgili bir kanun tasarısı teklifi sunmuştum. Bu mücadelemiz Midyat olarak daha sonra da değişik platformlarda devam etti." ifadelerini kullandı.  

Midyat'ın coğrafi özellikleri, nüfusu, ekonomik koşulları, kültürel zenginlikleriyle il olmayı hak ettiğini ifade eden Şahin, "Ortalama 80 kilometre uzaklıkta olan 3 tane havalimanına ulaşabilir olmasıyla, jeopolitik konumu ve güvenli bir kent olması, yüksek bir eğitim seviyesine sahip olması nedeniyle il olmaya hazır durumdadır." dedi.  

Midyat Belediye Başkanı Şahin'in konuşmalarının divan üyeleri ve katılımcılar görüş, öneri ve taleplerini dile getirdi.

Midyat'ın il olma hakkının saklı olduğu ifade edilen toplantıda Merhum Adnan Menderes'in Midyat'ın il olma müjdesini vermek için hazırlandığı sırada 27 Mayıs darbesi nedeniyle bu hakkın bu günlere kadar ötelendiği dile getirildi. 

Midyat kurum ve kuruluşları ile halkın tam desteğinin sağlanması ve gerekli girişimlerin başlatılması için Midyat Turabdin Gazeteciler ve Yazarlar Derneği tarafından kurulan "Midyat İl Olsun Platformu" bünyesinde istişare kurulu oluşturuldu. 

Önümüzdeki günlerde bir heyetle Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulunulacağı, Midyat'ın il olma hakkının teslim edilmesi için ilgili kurum ve bakanlıklarla görüşüleceği aktarıldı.  

"Kültürü, coğrafi ve ekonomi yapısıyla Midyat il olmayı hak ediyor"

Midyat'ın il olması için desteklerini ifade eden Midyatlılar da İLKHA muhabirine konuştu. 

Şehir Tarihçisi Av. Abdulhaluk Kurnaz, Midyat'ın tarihi, kültürel ve coğrafi konumu itibariyle il olma vasfını çoktan hak ettiğini söyledi. 

Şehir Tarihçisi Av. Abdulhaluk Kurnaz

Kurnaz, "Midyat, şehir kültürü ve şehir tarihi açısından Türkiye'de önde gelen yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Midyat'ın, Türkiye'deki birçok ilden daha önce bir belediye vasfı kazandığını söyleyebiliriz. Bir yerin belediye olabilmesi için tarihte çok büyük bir rolünün olması gerekir; bir kültürü, coğrafi ve ekonomi yapısıyla bunu ortaya koymuş olması lazım. Eğer 1873'te Midyat bir belediye vasfını kazanmışsa bunun köklerinin çok eskilere gittiğini söyleyebiliriz. Her ilçenin kendisini daha yükseğe çıkarmak, kendisini refah toplumu içerisine konumlandırmak ve ekonomiden pay almak için, zaman zaman bazı ilçeler vilayet yapılıyor. Daha önce de oldu. Yani cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sürekli bir vilayet olma hikayesi var. Midyat'ta, o yerleşim yerlerinden bir tanesi." ifadelerini kullandı.

Midyat'ın il olması için yapılan çalışmaları tarihsel akışı içerisinde aktaran Tarihçi Kurnaz, "1960'larda rahmetli Adnan Menderes'in yapmak isteyip de yapamadığı şeylerden bir tanesi de Midyat'ın il olması durumuydu. Ama ömrü vefa etmedi. Daha sonra 90'larda tekrar çok kuvvetli bir şekilde bu durum gündeme geldi. O dönemde şehir etrafındaki kadastral çalışmalar da yapıldı, ancak fiziki altyapı buna uygun olmadığı için il olamadı. Sonra 2000'li yıllarda oldu. En son da Sayın Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği bir durum var. AK Parti'nin ve hükümetin de buna sıcak baktığı ifade edildi. Midyat'ın dördüncü kez il olma şansını kaçırmaması gerekir." şeklinde konuştu.  

"Midyat'ın il olması için yerel yönetime her türlü desteği vereceğiz"

Seyfettin Şimşek

Emekli memur Seyfettin Şimşek ise Midyat'ın il olmasına ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

"Midyat 1960 yılında vilayet olacaktı. Merhum Menderes zamanında söz verilmişti. Ancak 27 Mayıs Darbesi yapılınca akamete uğradı. Ben o zaman burada görev yapıyordum. Ama 1937 tarihli TBMM kararı var, şimdiki hükümet onu inceleyecek ve Midyat'ın il olma hakkını teslim edecek diye düşünüyorum."

Nayif Kılıç

Esnaf Nayif Kılıç ise, "Midyat il olmayı çoktan beri hak etmiştir. İnşallah bu sefer olacak. Midyat'ın il olması için her türlü desteği vereceğiz. Belediye Başkanımıza, ilçe başkanlarımıza yardımcı olacağız. Her konuda arkalarında olacağız. Midyat'ın il olması için, onlarla Ankara'ya da gidebiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler