Mali yeni anayasa için referanduma gitti

Mali'de halk, 191 madde ile Devlet Başkanının yetkilerini artırmayı içeren anayasa değişikliğine ilişkin referanduma gitti.

Ekleme: 18.06.2023 17:15:04 / Güncelleme: 18.06.2023 17:15:23 / Dünya
Destek için 

Mali'de yeni anayasa için referandum oylaması başladı.

Ülke genelinde 8,4 milyon Mali vatandaşının oy kullanacağı referandumla iki askeri darbenin ardından Mali'de anayasal düzene dönüş sürecinin güçlenmesi bekleniyor.

Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Assimi Goita, oylama öncesi yaptığı açıklamada, ""Referandum devletin yeniden canlanması sürecinde önemli bir adım olacak. Referandum, Malililerin egemenlikleri için verdikleri kahramanca mücadelede yeni bir sayfa açıyor." dedi.

Mali'nin yeni anayasa taslağı özel bir komisyon tarafından hazırlandı ve 1992'de yürürlüğe giren ana yasanın yerini alması amaçlanıyor. Referanduma sunulan belge 191 madde içeriyor ve devlet başkanının yetkilerini önemli ölçüde genişletiyor. 

Oylamaya götürülen değişiklikle Mali Devlet Başkanı'nın ulusun politikasını belirleyebileceği, hükümet başkanını ve bakanları atayabileceği ve yetkilerini sonlandırabilecek. Değişiklikle Hükümet, şimdi olduğu gibi parlamentoya değil, devlet başkanına karşı sorumlu hale gelecek. (İLKHA)