ABD Tulsa katliamının üstünü örtmeye kararlı

ABD'nin ırkçılık tarihindeki "kara leke" olarak hatırlanan 1921 Tulsa Katliamı'nda yakınlarını kaybedenlerin kurduğu Greenwood İçin Adalet Vakfı Başkanı Damario Solomon-Simmons: "En az 1000 siyahi, beyaz ırkçılar tarafından öldürüldü. Cesedi bulunamayan kişiler var. Kasabada hala toplu mezarlar bulunuyor. Oklahoma eyaleti, dönemin belediye başkanı ve yetkililerini yargılamamak için 100 yılı aşkın süredir cesetleri kamuoyundan saklıyor." diye konuştu.

Ekleme: 13.06.2023 12:40:26 / Güncelleme: 13.06.2023 12:42:54 / Dünya
Destek için 

Simmons, ABD'nin Oklahoma eyaletindeki Tulsa şehrinde yüzlerce siyahinin öldürüldüğü katliamı ve ülkede siyahilere yönelik ayrımcılığı değerlendirdi.

Simmons, 31 Mayıs 1921'de gece başlayan ve ertesi güne kadar devam eden katliamın Tulsa'nın Greenwood kasabasında gerçekleştiğini anımsatarak, kasabada dönemin en zengin siyahi topluluğunun yaşadığını belirtti.

Greenwood'a, ABD'nin finans merkezi Wall Street'e atıfla "Black Wall Street" denildiğini dile getiren Simmons, "Diğer kasabalardaki beyaz üstünlükçüler, Greenwood'daki siyahilerin zenginleşmesini istemiyordu ve bölgede katliamdan önce büyük gerilim vardı. Çeşitli bahanelerle siyahilere saldırı girişimlerinde bulunan beyazlar, bir siyahinin beyaz bir kadını taciz ettiğini öne sürerek katliam yaptı." dedi.

- "Ölenlerin cesetleri 100 yılı aşkın süredir kamuoyundan saklanıyor"

Oklahoma eyaletine bağlı kolluk kuvvetlerinin katliama zamanında müdahale etmeyip ırkçı gruplara yardım ettiğini aktaran Simmons, olaydan sonra yetkililerle ilgili yapılan suç duyurularının cevapsız kaldığını ifade etti.

Simmons, eyalet yetkilerinin resmi makamlara sunduğu raporda olayda sadece 38 kişinin öldüğü bilgisinin yer aldığını kaydederek, "Tulsa Katliamı'nda, resmi açıklamalarda belirtilenin aksine en az 1000 siyahi, beyaz ırkçılar tarafından öldürüldü. Cesedi bulunamayan kişiler var. Kasabada hala toplu mezarlar bulunuyor. Oklahoma eyaleti, dönemin belediye başkanı ve yetkililerini yargılamamak için 100 yılı aşkın süredir cesetleri kamuoyundan saklıyor." diye konuştu.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) müfettişlerinin, katliamdan aylar sonra bölgede sadece keşif yaptığı, müfettişlerin tanıklarla ve kurbanların aileleriyle görüşmediği bilgisini paylaşan Simmons, "FBI'ın Tulsa raporunu katliamı destekleyen beyaz ırkçılar hazırladı. Raporda siyahi topluluğun kendi kendilerine saldırı düzenlediği belirtiliyordu. Katliama tanıklık edenlerle hiç konuşulmadı." ifadesini kullandı.

Simmons, Greenwood'da katliamın maddi ve manevi izlerinin hala görülebildiğine işaret ederek, "Barınma, eğitim ve istihdamla ilgili sorunlarımız devam ediyor. Binlerce beyazın yakıp yıktığı siyahilere ait hastane ve muayenehaneler bir daha inşa edilmedi ve bu 102 yıl sonra bile siyahi topluluğu çok derinden etkiliyor." sözlerini sarf etti.