ABD ve Suudi Arabistan'dan Sudan değerlendirmesi

Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana süren çatışmaların durdurulması için imzalanan ateşkese uyma konusunda gelişme kaydedildiğini duyurdu.

Ekleme: 26.05.2023 16:23:04 / Güncelleme: 26.05.2023 16:23:04 / Dünya
Destek için 

ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da imzalanan kısa vadeli ateşkes anlaşması ve insani düzenlemelere ilişkin 25 Mayıs'ta bir ilerlemenin kaydedildiğini gözlemledi." ifadesi kullanıldı.

Hartum'da askeri uçakların kullanıldığı ve münferit atışların gözlendiği belirtilen açıklamada, buna rağmen durumun ateşkes gözlemleme mekanizmasının önemli ihlaller tespit ettiği 24 Mayıs'a göre düzeldiği bildirildi.

Açıklamada, 24 Mayıs'taki ihlallerin arasında toplar, askeri uçak ve insansız hava araçlarının kullanılması, başkent Hartum'un batısındaki sanayi bölgesi ve ülkenin batısındaki Zalince şehrinde çatışmaların devam etmesinin olduğu bilgisi paylaşıldı.

Riyad ve Washington'ın, Sudan'daki tarafları yeni ihlaller konusunda uyardığı açıklamada, 25 Mayıs'taki gibi iki taraf da ateşkese uyma konusunda daha duyarlı olmaya çağrıldı.