Erdoğan'ın oyları Oğan'a mı gitti?

Seçimlerde kendisinden beklenmeyen bir performans sergileyen Sinan Oğan 2.831.208 oy alarak, bir sürprize imza attı.

Ekleme: 19.05.2023 12:39:36 / Güncelleme: 19.05.2023 15:32:28 / Haber-Yorum
Destek için 

Doğruhaber - Mesut Tunce

Sinan Oğan sürprizi, bir anda onu denge partisi yaparak, tüm Türkiye'nin hatta dünyanın gündemine oturttu.

Aslında aldığı oy, hakkında yorum yapmaya bile değmez. Ancak Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki 2,5 milyonluk farka denk gelen böylesi bir potansiyel, onu bir anda denge partisi haline getirmiş, özgün ağırlığını arttırmıştı.

Peki Sinan Oğan bu kadar oyu nasıl aldı.

Sattığı Irkçı ve faşist fikirler, bu halk arasında gerçekten de 2,8 milyonluk bir alıcı kitlesi bulabilir mi? Kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dil bu halk tarafından her zaman cezalandırılmış değil midir? Ümit Özdağ'ın deprem esnasında bile mültecilere yönelik hakaret içeren iftiralarını bu halkın unutması mümkün mü? Her düşüncenin bir alıcısı illa ki vardır, ancak aşırı uç ırkçı söylemlerin, %5,2'ye denk gelecek bir denklemin oluşmasına yettiği görülmüş şey değildir.

Peki Sinan Oğan bu oyları nasıl aldı?

1) Ümit Özdağ'ın ötekileştirici dili, ateşli bazı gençleri etkilemiş olabilir. Bunun getireceği oy potansiyeli en fazla %1, bilemedin %2'dir.

2) Bir kaset komplosuyla adaylığından edilen Muharrem İnce'nin çekilmesinin ardından boşlukta kalan bir kısım seçmen, fikirlerini dahi doğru dürüst bilmedikleri Oğan'a yönelmiş olabilir...

3) Erdoğan karşıtı yoğun karalama kampanyalarından etkilenen, ancak CHP'ye oy vermeyi de aklının ucundan bile geçirmeyen bir kısım seçmen, Bir can simidi olarak gördüğü Oğan'a yönelmiş olabilir. Ancak bu durumdaki seçmenin genelde oy kullanmamaktan yana tavır takındığı bilindiğinden, Sinan Oğan'ın aldığı oylar için, bu da yeterli bir açıklama sunmayacaktır.

3) Erdoğan ile isim benzerliği olan Oğan, gözleri iyi görmeyen seçmenin oylarını yanlışlıkla almış olabilir... Nitekim onu destekleyen Zafer partisi tek bir milletvekili dahi çıkaramamışken, Oğan'ın 10 milletvekili çıkaracak kadar oy toplaması seçmen teveccühü ile izah edilemez.

Etiketler:
İlgili Haberler