Myanmar ordusu darbeden bu yana 1 milyar dolarlık silah aldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar ordusunun 2021'de darbeyi gerçekleştirmesinden bu yana 1 milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat ithal ettiğini, en fazla tedarikin Rusya ve Çin'den yapıldığını duyurdu.

Ekleme: 17.05.2023 22:12:51 / Güncelleme: 17.05.2023 22:51:22 / Dünya
Destek için 

Andrews, New York'taki BM binasında "Milyar Dolarlık Ölüm Ticareti: Myanmar'da İnsan Hakları İhlallerine İmkan Veren Uluslararası Silah Ağları" başlıklı raporunu tanıttı.

Raporun Myanmar'da darbe sonrası orduya yapılan silah transferlerini detaylı bir şekilde ele aldığını aktaran Andrews, Myanmar ordusunun en son 11 Nisan'da düzenlediği korkunç saldırıyla zalimliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Andrews, "Myanmar ordusu 2021 Şubat'ta gerçekleştirdiği darbeden bu yana en az 1 milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat ithalatı gerçekleştirdi." bilgisini paylaştı.

Myanmar ordusunun korkunç suçlarına dair açık delillerin bulunmasına rağmen ordu generallerinin gelişmiş silah sistemlerine, savaş uçaklarına ve silah üretimi için ham maddeye erişimi olduğunu kaydeden Andrews silahları sağlayanların yaptırımların düzgün bir şekilde uygulanmamasından faydalandığını kaydetti.

Silahları kimin sağladığını bildiklerini aktaran Andrews üye ülkelerin bu silah transferini durdurması gerektiğini dile getirdi.