Ukrayna, Çekya ve Slovakya'dan ortak bildiri

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ve Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova ortak bildiriye imza attı.

Ekleme: 28.04.2023 20:58:38 / Güncelleme: 28.04.2023 20:58:38 / Dünya
Destek için 

Zelenskiy, temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelen Pavel ve Caputova ile görüştü.

Görüşmenin sonucunda tarafların imzaladığı ortak bildiri metni Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin internet sitesinde yayınlandı.

Bildiride, liderlerin egemen, özgür ve demokratik Ukrayna'nın Avrupa'da güvenliğin ve istikrarın sağlanmasında kilit faktörlerden olduğu konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Üç ülke liderinin ekonomi, ticaret, enerji, altyapı ve bilim alanlarında karşılıklı işbirliği ve ortaklığı daha da derinleştirmeye ilgili olduklarını teyit ettiği bildiride, liderlerin, Rusya'nın uluslararası düzeyde kabul görülen sınırları zorla değiştirme girişimlerini kınadıkları aktarıldı. Bildiride, bu girişimlerin hem Avrupa'da barış ve istikrarın temelini hem de uluslararası güvenliği tehdit ettiği kaydedildi.

Bildiride ayrıca, "Cumhurbaşkanları, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın 16 Mart 2022 tarihli kararında net bir şekilde belirtildiği gibi Rusya'nın tüm birliklerini ve paramiliter oluşumlarını, uluslararası kabul görülen Ukrayna topraklarından tamamen ve koşulsuz olarak derhal çıkarması ve askeri operasyonları durdurması gerektiğini yineledi." denildi.