NATO Zirvesi'nde gündem savunma yatırımlarının artırılması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılasının asgari yüzde 2'sini savunmaya yatırması önerisinin temmuzda yapılacak NATO Zirvesi'nde kabul edilmesini beklediğini açıkladı.

Ekleme: 19.04.2023 21:50:03 / Güncelleme: 19.04.2023 21:53:04 / Dünya
Destek için 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Savunmaya daha fazla yatırım yapmalıyız çünkü daha tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in komşularına karşı güç kullanma iradesini görüyoruz." diyerek, savunma harcamaları için yüzde 2 seviyesinin asgari düzey haline getirilmesini tavsiye ettiğini kaydetti.

Stoltenberg, bu kararın müttefik ülke liderleri tarafından verileceğini dile getirerek, temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nden bu yönde bir karar beklediğini kaydetti.

Çekya Cumhurbaşkanı Pavel de ülkesinin gelecek yıl savunmaya yüzde 2'lik yatırım taahhüdünü yerine getirmeye hazırlandığını belirtti.

Pavel, kısa süre içinde Ukrayna'yı ziyaret ederek, mevkidaşı ile sahada atılacak gelecek adımları görüşeceğini ifade etti. (İLKHA)