Bursa'daki sendika ve siyasi parti temsilcilerinden Kudüs'e sahip çıkın çağrısı

"Dünya Kudüs Günü" ile ilgili Bursa'da faaliyet yürüten sendika ve siyasi parti temsilcileri İslam Ümmetinin bir araya gelerek Kudüs'e sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Ekleme: 13.04.2023 11:35:04 / Güncelleme: 13.04.2023 11:37:58 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Her yıl Ramazan ayının son Cuma gününde çeşitli etkinliklerle idrak edilen "Dünya Kudüs Günü" ile ilgili konuşan sendika ve siyasi parti temsilcileri, Kudüs davasının sadece Filistin'de yaşayanların değil, tüm Müslümanların davası olduğunu belirterek sürekli gündemde tutulması gerektiğini ifade ettiler.

"Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle İLKHA muhabirine konuşan sendika ve siyasi parti temsilcileri, son dönemde Kudüs ve Mescid-i Aksa'da artarak devam eden baskılara dikkat çekerek İslam ülkeleri ve Müslümanları her zamankinden daha fazla Kudüs'e sahip çıkmaya davet ettiler.

"Kudüs sadece Filistin'deki Müslümanların meselesi değildir"

Her Ramazan ayının son Cuması Dünya Kudüs günü olarak kutlandığını belirten HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Mehmet Şimşek, "Kudüs sadece Filistin'deki Müslümanların meselesi değildir. Sadece Filistinli Müslümanların savunması gereken bir belde değildir. Kudüs tüm İslam ümmeti ve bütün insanlık adına çok mübarek ve kutsal bir beldedir. Bütün ehli kitapta bu durum böyledir.Dolayısıyla bu meseleyi sadece Müslümanlara ve Filistinlilere havale etmek ve Filistinli Müslümanları siyonist çetelerle baş başa bırakmak Müslümanlara yakışacak bir durum değildir." ifadelerini kullandı.

"Siyonist çete İslam âleminde bir kanser uru gibidir"

Mehmet Şimşek

İslam ülkelerinin bir birliktelikle ortak bir kararla siyonist israil'in her türlü adımını durdurması gerektiğini belirten Şimşek, "Hangi engeller varsa, siyonisti durdurma adına ne gerekiyorsa bunlar yapılmalıdır. Siyasi, ekonomi ve askeri tüm yaptırımları kapsayacak şekilde uygulanmalıdır. Özellikle her Ramazan ayında rutin bir hale getirmiş olduğu saldırılar son günlerde artarak devam ediyor. Namaz kılan insanların ve itikafa girecek Müslümanları engellenmesi bütün bunların her Ramazan ayında yapıyor olmasının bir anlamı vardır. Özellikle Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan ayında kutsal bir belde de böyle bir cüretkârlığı ve hadsizliği göstermeleri altında sebepler vardır. Her yıl israil'in kendi içinde var olan sıkıntıları örtmek ve halkının hükümete göstermiş olduğu tepkileri dindirmek için gündemi başka bir yere çekmek ve Müslümanları hedef alarak tamamen kendi sıkıntılarını problemlerini örtbas etmek maksadıyla böyle bir saldırıya giriştiklerine şahit oluyoruz. Siyonist çete İslam âleminde bir kanser uru gibi Müslümanların bedenine vahdetine, benliğine zarar veriyor. HÜDA PAR olarak bu anlamda müspet atılacak her adımı destekliyoruz." diye belirtti.

"Tüm dünya Müslümanlarının tamamının bu davaya sahiplenmesi gerekir"

Murat Kolancı

Öncelikle bu algıyı değiştirmek gerektiğini belirten Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Murat Kolancı, "Mescid-i Aksa ve Kudüs sadece o bölgede yaşayanların sorumluluğu altında olan bir yer olmaktan çıkmalı. Tüm dünya Müslümanlarının tamamının bu davayı sahiplenmesi gerekir. Çünkü Kudüs İslam'ındır. Kudüs Kudüs'te yaşayanların değildir. Kudüs'e sahip çıkmak aslında tüm Müslümanların namus olgusundan bir tanesidir. Mescid-i Aksa ve Kudüs yılın 365 gününde konuklarını ağırlayan bir bölgedir. İslam coğrafyasında Müslümanların akın akın geldiği bir beldedir. Hem Ramazan ayı hem de teravih sabah ve vakit namazlarında insanların çok daha fazla önem göstermesi israil'i oldukça rahatsız ettiğini görmekteyiz." dedi.

"Filistin'deki Müslümanlar Kudüs'e sahip çıkıyorlar "

Buradan geri adım atmamak gerektiğini söyleyen Kolancı, " Yılın 365 günü Ramazanmış gibi ve her gün Cuma namazı varmış gibi Kudüs'e sahip çıkalım. Oradaki Müslümanlar Kudüs'e sahip çıkıyorlar. Fakat biz diğer Müslüman ülkelerin eş zamanlı kınamaktan bile aciz kaldığı bir coğrafya haline geldik. Merhum Necmettin Erbakan hocamızın dediği gibi, israil laftan anlamaz güçten anlar. Mutlak sürede bir İslam birliği kurulmalıdır. Dünya Müslüman devletlerinin ortak bir bildiriyle D-8 ve D-60 projesiyle dünya Müslüman ülkelerini kapsayan bir deklarasyonla bir araya gelmelidir." ifadelerini kullandı. 

"Bu mesele bütün İslam coğrafyasının meselesidir"

Gökhan Yünkül

Kudüs özgür olmayınca insanlığın da özgür olamayacağını belirten Memur-Sen Bursa Temsilcisi Gökhan Yünkül, "Kudüs bağımsız olmadan, Müslümanların himayesine geçmeden özgür olamayacağını biliyoruz. Bütün Müslümanların üzerine düşen ciddi bir sorumluluk söz konusudur. Bu meseleye sadece Filistinlilerin meselesi diye bakmamak gerekiyor. Bu mesele bütün İslam coğrafyasının meselesidir." dedi  

"Kudüs her gün gündemde olmalıdır"

Kudüs'ün maalesef bir saldırı olduğunda gündeme geldiğini belirten Yünkül, "Kudüs her gün bizlerin gündeminde olmalıdır. Orada yaşanan zulümleri her gün gündemde tutalım. Yaşananları çocuklarımıza aktarmalıyız. Filistin'deki Müslüman kardeşlerimiz ciddi bir direniş gösteriyorlar. Bu dava uğruna her gün yakınlarını şehit veriyorlar.  Bazen Filistin'deki insanlara acıyoruz. Acımamamız gerekiyor. Acınacak durumda olan bizleriz. Onlar kendi sınavlarını başarıyla veriyorlar. Bizler 'Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin'de yaşananlar konusunda kendi sınavımızı başarıyla veriyor muyuz?' diye kendimize dönüp bakmamız gerekiyor. Bütün Müslümanların bu konudaki tutumu tekrar ele alınmalıdır. Birliktelik sağlanmalı ve Kudüs herkesin ortak davası olmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)