Müftü Mustafa Topal: Ramazan ayının sonunda ibadet alışkanlığı ve ahlaki olgunluk elde ederiz

Ramazan ayının arınmak için bir fırsat olduğunu belirten Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, Müslümanların Ramazan ayında halini tefekkür edip bu ay içerisinde yaptıkları ibadetleri tüm zamana yaymalarını tavsiye etti.

Ekleme: 09.04.2023 15:05:04 / Güncelleme: 09.04.2023 15:06:00 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için 

Ramazan ayı süresince kazılan ibadi ve ahlaki değerlerin yılın tamamına yayılması gerektiğine dair hatırlatmalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, müminlerin Ramazan ayında gerektiği gibi istifade edip Ramazan ayı sonrasında da kazanımlarını muhafaza etmesi gerektiğini söyledi.

Müftü Topal, Ramazan ayında kazanılan güzellikleri, ahlak, edep, ibadet ve güzel alışkanlıkların yılın 12 ayına yayılması gerektiğini vurguladı.

"Ramazan ayı arınmak için bir fırsat ayıdır"

Müftü Mustafa Topal, "Bilindiği gibi Ramazan ayını Cenab-ı Hak müminlere özel olarak bir fırsat şeklinde sunmuştur. Ramazan ayı müminlerin kendilerini düzletmek, hatalarından ve günahlarından vazgeçip kendilerini dinlemek, kendi hallerini 11 aydan sonra bir muhasebe etmek için fırsat olarak sunmuştur. Bu fırsatın en önemli unsuru oruçtur. Ramazan ayında kıldığımız teravih namazlarıdır ve oruçlu iken yaşadığımız ruhi teskinlik, dinginlik halidir. Bunlar bizim fırsat olarak değerlendireceğimiz, kendimize çekidüzen vereceğimiz hususlardır. Biz Ramazan ayına bu şekilde başlarız ve bunu düşünerek bu ayı değerlendirmek gerekir." dedi.

"Orucun farz kılınmasının gerekçesi bizim her yönden korunmamızdır"

Müftü Topal, "Ramazan ayında tutulan oruçların bizleri düzeltmesi gerektiğine dair yüce Allah beyan buyurur ki; 'Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.' (Bakara 183) bu ayette görüldüğü gibi Allah, Ramazan ayı orucunun tutulması gerekçesinin bizim korunmamız olduğunu belirtiyor. Bu korunma, Allah'ın hoşnut olmadığı ve yasak kıldığı şeylerden korunmak ve her şeyden evvel Allah'ın ateşinden yani öldükten sonra var olan cehennem ateşinden kendimizi korumak, ayrıca dünyada kendimizi ıslah edip olumsuzluklardan kendimizi korumak. Bu şekilde korunmamızın en önemli gerekçesi de hem ruhi yani ferdi huzurumuz hem ailevi huzurumuz hem de toplum huzuru içindir." ifadelerini kullandı.

"Mümin olarak olgunluğa ulaşmamız için oruç bize farz kılınmıştır"

Müftü Topal, "Rabbimiz bizim mümin olarak olgunluğa ulamamız için oruç ibadeti bizden istemiş, Ramazan mevsimini bu şekilde mübarek kılmış ve bunu iyi değerlendirmemizi bizden istemiştir. Ayrıca Allah, bu ayda Kur'an-ı Kerim'i indirmiştir. Kur'an-ı Kerim ki bizim hayat kitabımızdır, bizim için doğru ile eğriyi ayırt edici bir kitap, bizi iyiye ve doğruya götüren bir kitaptır. Ramazan ayı boyunca Kur'an'dan istifade ederiz." dedi.

"Ramazan ayındaki kazanımlarımızı 11 ay boyunca yaşamalıyız"

Ramazan ayı kazanımları noktasında bazı hatırlatmalarda bulunan Müftü Topal, "Ramazan ayı sonunda edep ve ahlaken bir olgunluğa erişiriz. Yani önceki günahlarımızdan pişman oluruz, günah işlediğimizin farkında oluruz. Ramazan sonrasında bunları düzeltmek için kendimize söz veririz. Ramazanlarda böyle bir ibadet alışkanlığı, bir ahlaki olgunluk ve bir edep alışkanlığı elde ederiz. Bizim üzerimize düşen bir dahaki Ramazan ayına kadar, 11 ay süresince bu olgunluğu yaşamaktır. Ramazan ayında oruçluyken nasıl ki edepli, ahlaklı ve kimseye zarar vermeden kendi halinde ve güzel ahlakı yaşayarak var isek ve Ramazan ayını bu şekilde sürdürüyorsak, Ramazan ayı sonrasında da bunu aynı şekilde devam ettirmemiz gerekir. Zira bizler inşallah müminiz, mümin olarak hatalarımızı anlayıp bu hata ve günahlardan rücu edince o şekilde kalmamız gerekir. Tertemiz bir hayat için dünyada da öldükten sonra da mutlu olabilmek için Ramazan ayında kazandığımız güzellikleri hayatımızın bütününe yaymak durumundayız. Cenab-I Hak hepimizi buna muvaffak kılsın." şeklinde konuştu. (İLKHA)