Bağlantısız Hayat Derneği Başkanı Suakar: Ramazan bağımlılıktan kurtulmak için fırsattır

Manevi kazanım için büyük bir fırsat kapısı olan Ramazan ayının aynı zamanda bağımlılıktan kurtulmak için de fırsat olduğunu belirten Bağlantısız Hayat Derneği Başkanı Sedat Suakar, Ramazan ayının iradeyi güçlendirdiğini, sigara ve diğer bağımlılıklardan kurtulmaya vesile olabileceğini söyledi.

Ekleme: 02.04.2023 12:30:04 / Güncelleme: 02.04.2023 12:36:44 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Suakar, tahminlere göre 2025 yılında, insan sağlığını tehdit eden en yaygın zararlı madde olan sigara nedeniyle 10 milyon insanın yaşamını yitirebileceğini ifade etti.

"Sigara alışkanlık değil bağımlılıktır"

İçindeki birçok zararlı madde nedeniyle bağımlılık yapan sigarayı bırakmak için Ramazan ayının fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Suakar, "Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80'inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30'unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5'nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Ancak sigara bağımlılarının bundan kurtulması noktasında ortaya konacak mücadelede özgür irade önemlidir. Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Yapılan araştırmalar, sigara bağımlılarının büyük bir bölümünün Ramazan ayında bu alışkanlıktan kurtulabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir." dedi.

Ramazan, alkol bağımlılığından kurtulmak için ilk adım olabilir

Bazı alkol bağımlısı olanların da Ramazan ayında oruç tuttuğunu vurgulayan Suakar, "Alkol bağımlılığı olan kardeşlerimiz için de bu ay büyük bir fırsattır. Amerikan Bağımlılık Enstitüsü'nün geçmiş yıllarda alkolü bırakan 3 bin kişi üzerinde yaptığı inceleme ve araştırmaya göre, dini inancı, manevi değerleri kuvvetli kişilerin alkolü daha rahat bırakabildiğini ortaya koyduğunu hatırlattı.

Korunmanın en iyi yolu onlara hiç başlamamaktır

Suakar, "Sigara ve alkolün dışında çeşitli uyuşturucu, uyarıcı ve hayal gördüren maddeler, reçete ile alınması gerektiği hâlde doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçlar, bir kısım yapıştırıcı maddeler, tiner ve çakmak gazı gibi uçucu maddeler insanı ölüme götürecek kadar bağımlılık yapan maddelerdir. Hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bu zararlı maddelerden korunmanın en iyi yolu onlara hiç başlamamaktır. Ancak bir şekilde bunlara bulaştıysanız bu Ramazan ayı kurtulmak için iyi bir başlangıç olabilir." diye konuştu.

Ramazan güçlü bir iradeye sahip olmayı öğretir

Ramazan ayının geçmişten beri bağımlılıklardan kurtulma konusunda çok önemli bir yer edindiğimi belirten Suakar, "Bu mübarek ay ve oruç, zaten insana bağımlı olmamayı, güçlü bir iradeye sahip olmayı öğreten bir terbiye aracıdır. Oruç bize sabretmeyi, şartlandığımız alışkanlıklardan irademizi kullanarak vazgeçmeyi öğretiyor. Zorlansak da; uzak durma iradesini kazandırıyor. Hepimiz bir şekilde istediğinde yemek yemeye, istediği nimete istediği anda sahip olmaya şartlanmış bağımlılarız aslında. Bu açıdan oruç bizi özgürleştiriyor. Bağımlılıklarımızın farkına varmamızı sağlıyor." şeklinde konuştu.

"Bağlantısız Hayat Derneği olarak bağımlı kardeşlerimizin hizmetindeyiz"

Suakar, "Toplumumuzun en büyük bağımlılığı sigara başta olmak üzere, uyuşturucu, alkol ve diğer maddeleri kullanan kardeşlerimiz Ramazan ayının huzur verici atmosferi ve orucun irade üzerindeki tesiri sayesinde bu bağımlılıklarından kurtulabilirler. Bu konuda biz de destek oluyoruz. Bağlantısız Hayat Derneği olarak kardeşlerimizin hizmetindeyiz. Bize başvursunlar. Bağımlılıklarından kurtulmak isteyen kardeşlerimiz için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Bu Ramazan ayı özgürlük ve Kurtuluş ayı olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)