"Cumhurbaşkanı'nın adaylık tartışmaları siyasi saiklerle sürdürülüyor"

Doç. Dr. İba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı için yapılan itiraz başvurularına ilişkin "Cumhurbaşkanı'nın adaylık tartışmaları siyasi saiklerle sürdürülüyor. Anayasa Komisyonu raporunun hukuki değeri hakkında farkındalık maalesef yetersiz." dedi.

Ekleme: 28.03.2023 19:49:22 / Güncelleme: 28.03.2023 20:48:24 / Güncel
Destek için 

Parlamento, seçim ve siyasi partiler hukuku alanında öne çıkan eserleriyle tanınan Doç. Dr. İba,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yapılan itiraz başvurularını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilen 2017 Anayasa değişikliğiyle Anayasa'nın "cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimi"ni düzenleyen 101. maddesinin bütünüyle değiştirildiğini hatırlatan İba, "Anayasa değişikliğinin, her maddeyi ayrı ayrı zikrederek üç etap halinde yürürlüğe girmesini öngören çerçeve 18. maddesine göre, 101. maddedeki değişiklikler, 'birlikte yapılacak ilk TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin takviminin başladığı tarihte' yürürlüğe girmiştir." bilgisini verdi.

Anayasa'nın yeni 101. maddesinin yürürlük tarihinin, 30 Nisan 2018 olduğunun altını çizen İba, "Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir." hükmünün de yer aldığı yeni düzenlemenin geriye yürütülmesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti.

İba, kanun tekniği yönünden bir bütün halinde toptan değişen 101. maddenin yürürlüğe girmesinden sonra birinci kez seçilen Cumhurbaşkanı'nın 14 Mayıs 2023'te ikinci defa adaylığına hukuki bir engelin bulunmadığını söyledi.

Anayasa Komisyonu raporunun hukuki değerinin yeterince farkında olunmamasından kaynaklandığı anlaşılan karşı görüşlerin, kanunlaşma sürecinde hiç dile getirilmediğini aktaran İba, komisyon raporunun, yasama organının iradesinin doğru yorumlanması bakımından en temel referans olduğuna dikkati çekti.