Şanlıurfa İl Müftüsü Tolan: "Kardeşlik duyguları içerisinde birbirimize destek vermemiz gerekiyor."

Yaşanan felaketlerde oluşan yaraların sarılabilmesi için kardeşlik duyguları içerisinde Müslümanların birbirine destek vermesi gerektiğini vurgulayan Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, herkesi Ramazan ayında dayanışmaya davet etti.

Ekleme: 21.03.2023 14:20:07 / Güncelleme: 21.03.2023 14:26:23 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, 22 Mart Çarşamba günü kılınacak ilk teravih ve 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile hanelerimize misafir olmaya başlayacak.

"Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve ardından yaşanan sel afetinin gölgesinde başlayacak olan Ramazan, her zaman olduğu gibi Müslümanlar ve insanlık için içerisinde binbir güzelliği barındırıyor.

Yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, Ramazan boyunca kardeşlik konularına değinileceğini ve gereğini yapacaklarını vurguladı.

"Yaraların sarılabilmesi için kardeşlik duyguları içerisinde sahip çıkmamız gerekiyor"

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan

Kardeşlik duygusu ile ilgili hadis ve ayetlerden örnek veren Tolan, "Geçirdiğimiz depremden sonra birçok insanımızı kaybettik. Birçok yaralımız var. Yaraların sarılabilmesi için kardeşlik duyguları içerisinde birbirimize destek vermemiz, sahip çıkmamız gerekiyor. Allah'u Teâla Kur'an-ı Kerim'de 'Müminler ancak birbirinin kardeşidirler' diye buyuruyor. Yine bir ayette 'İyilik ve takva üzerine birbirinizle yardımlaşın' diye buyuruyor. Resulullah da (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) 'Kim bir Mümin kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir' demiştir. Allah nasip ederse Ramazan ayı boyunca camilerimizde, hutbelerimizde bu konuları gereği kadar değineceğiz. Gereğini de yapmaya inşallah çalışacağız." dedi.

"Kişi ile Allah arasını iyi tutmak için namaz gereklidir"

Müslümanların dertlerini anlamak gerektiğini ifade eden Tolan, "Toplumda insanların arasını düzeltmek için zekât önemlidir. Kişi ile Allah arasını iyi tutmak için namaz gereklidir. Oruç hem kişi ile Allah arasında hem de kişi ile Müslüman kardeşleri arasında dertlerini anlayıp ilgilenmek için oruç da önemlidir. Kim Allah'a inanarak ve sevabını da yüce Allah'tan bekleyerek Ramazan'da oruç tutarsa Allah o kişinin geçmiş günahlarını bağışlar. Bunun için Ramazan ayına 'mağfiret ve rahmet ayı' diyoruz." şeklinde konuştu.

"Bütün camilerimizde en az günde bir vakitte cüz okunacak"

Şanlıurfa'da yapılan Ramazan ayı hazırlığı ile ilgili bilgi veren Tolan, "Bir şehirde en az bir yerde hatimle teravih namazının kılınması sünnettir. İl genelinde 15 camimizde hatimle teravih namazı kılınacak. Eğer bir kardeşimiz teravihi hatimle kılmak istiyorsa kendine yakın camiyi öğrenir ve gider. Bütün camilerimizde en az günde bir vakitte cüz okunacak. Her kardeşimiz kendi mahalle veya çarşı camisinde hatim programının hangi vakitte olduğunu caminin imamı veya cemaatiyle irtibat kurarak öğrenebilir. Bazı camilerimizde mesela sabah namazından önce, bazılarında öğle namazından sonra, bazılarında ikindi namazından sonra ve bazılarında da birkaç vakitte okunuyor." ifadelerini kullandı.

Tolan son olarak "Özellikle deprem geçirdik ve sel felaketinde de malzemesini, eşyasını ve erzakını kaybeden kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimizi gözetmemiz gerekir." dedi. (İLKHA)