Esad: 3. Dünya Savaşı başladı!

Sputnik, önceki gün Rusya'nın başkenti Moskova'ya resmi ziyaret gerçekleştiren ve dün de Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Beşar Esad ile röportaj yaptı.

Ekleme: 16.03.2023 17:16:02 / Güncelleme: 16.03.2023 18:48:56 / Güncel
Destek için 

3. Dünya Savaşı'nın başladığını ama karşımıza farklı biçimde çıkacağını düşünen Esad, "Demek istediğim şu ki dünya savaşları eskiden konvansiyonel yöntemlerle yapılırdı. Birçok devletin ordusu birbiriyle savaşırdı. Bu, şu anki durum için de geçerli ama modern silahlar, özellikle nükleer silahlar içinde bulunduğumuz durumu konvansiyonel savaştan farklı kılıyor" dedi.

Rus ordusunun Suriye'deki varlığının geçici  olmaması gerektiğini söyleyen Esad sözlerini şöyle sürdürdü: "Terörle mücadele günümüzün meselesi ama geçici bir mesele. Rus ordusunun herhangi bir ülkedeki varlığı geçici olmamalı. Burada söz konusu olan uluslararası denge. Rusya'nın Akdeniz ülkesi olan Suriye'deki varlığının da dünyadaki güç dengesi açısından bir anlamı var.''

Türkiye ile ilişkilerine değinen Esad,  “Rusya’nın oynadığı rolün önemi de buradan geliyor: Rusya’nın hem Türk tarafı ile teması hem de Suriye ile iyi ilişkileri var. Rusya’ya güveniyoruz çünkü Türkiye ile temaslarımızı kolaylaştırmak için arabulucu rolü oynadı ve bunu, kendi politikasının üstüne kurulu olduğu temel prensipler çerçevesinde yaptı. Bu prensipler; uluslararası hukuka saygı, ülkelerin egemenliğini tanıma, terörizmin kabul görmemesi, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı, Suriye devletinin kendi toprakları üstündeki egemenliği ve burada yasadışı olarak bulunan yabancı güçlerin Suriye’den çekilmeleriydi. Bize göre savaşın seyrini her şey değiştirebilir; Suriyelilere haklarını, işgal edilmiş topraklarını ve toprakları üstünde tam egemenliğini geri vererek savaşın sonunu getirebilir. Bu yöne doğru ilerlememiz gerekiyor.” dedi. 

RIA Novosti'ye da konuşan  Esad Erdoğan'la görüşebilmesi için, "Türk askeri birliklerinin Suriye'den çekilmesi, Türkiye'nin muhalif gruplara desteğini durdurması" gerektiğini söyledi.

Esad, "Erdoğan ile görüşmemin tek olasılığı bu. Eğer Suriye'de savaşla ilgili nihai bir sonuca ulaşmayacaksak görüşmenin ne anlamı olur?" dedi.