O kadar çok ele geçirdiler ki, uyuşturucudan beton yapmaya başladılar

Ekvador’da narkotik ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen tonlarca kokain, yakılmak yerine inşaatlarda harç malzemesi olarak kullanılıyor.

Ekleme: 10.03.2023 12:01:59 / Güncelleme: 10.03.2023 12:01:59 / Dünya
Destek için 

ABD ve Avrupa’ya gönderilen uyuşturucu maddelerin geçiş noktası Ekvador'da ele geçirilen uyuşturucu miktarı, 2022’de bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 210 tonun üzerine çıktı. Hükümet yetkilileri, büyük kısmı kokainden oluşan uyuşturucu maddelerin depolarda saklanmak yerine adli gözetmenler eşliğinde inşaatlarda kum ve çimentoyla karıştırılıp betona dönüştürülmesine olanak sağlayan çalışmayı hayata geçirdi.

Kapsülleme adı verilen yöntemle harca dönüştürülen kokain, Pichincha eyaletinin kuzeyinde bulunan atık tesisinin tabanını şap olarak süslüyor. Uyuşturucu maddenin kapsülleme biçiminde geri dönüştürülmesine Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi de destek veriyor. Kokain paketleri, makinelerde cam parçaları, kağıt, ilaç kapsülleri gibi diğer malzemelerle karıştırılıp toz haline getirildikten sonra çimentoya ilave ediliyor ve şap harcı kıvamına getiriliyor. Bir hakim ile savcının denetiminde ve narkotik ajanlarının gözetiminde gerçekleştirilen işlemin ardından ustalar tarafından el arabalarına alınan harç, inşaatın zemininde kullanılmak üzere özenle tabana serilip kurumaya bırakılıyor.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Edmundo Mera Hernandez:
"Adli makamların verdiği karar doğrultusunda bugün burada 3 ton kokaini kapsülleme yöntemiyle imha etmek için toplandık. Son derece güvenli bir yöntemle gerçekleştirdiğimiz imha sayesinde uyuşturucu maddeler, artık kimseye zarar vermeyecek şekilde yok ediliyor."