Depremde ikiye bölünen zeytinliğin bulunduğu bölge için kritik uyarı

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, devasa yüzey yarıklarının oluştuğu Hatay'ın Tepehan Mahallesi'ndeki tehlikenin geçmediği, bahar yağmurlarıyla zeminde yumuşamanın devam edeceği uyarısında bulundu.

Ekleme: 09.03.2023 11:46:53 / Güncelleme: 09.03.2023 11:47:44 / Güncel
Destek için 

Deprem bölgesinde yer altı görüntülemesi çalışmaları yapan Ankara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, AA muhabirine, Gaziantep ile Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri, Adıyaman'ın Gölbaşı, Hatay'ın Antakya ve Altınözü ilçesindeki Tepehan mahallesinde depremin ardından oluşan yer altı hareketlerini jeoloji mühendisliği verilerine göre incelediklerini ifade etti.

Depremin ardından fay hareketlerini, fay çizgisi boyunca hareket eden kütlelerin kayma oranını gösteren atım miktarını, su kaynaklarının durumunu araştırdıklarını aktaran Kadıoğlu, ileri teknoloji ürünü derin radar sistemi ile yaklaşık 80 metre derinlikte yer içi görüntüleme yaptıklarını bildirdi.

Kadıoğlu, bazı bölgelerde fay hatlarına ilişkin 1, bazı bölgelerde ise 3-3,5 metre atım miktarı ölçtüklerini, özellikle Pazarcık merkezli deprem hattının içerisinde ve Ekinözü'nde 8 metrenin üzerinde atım miktarı ölçtüklerini söyledi. Kadıoğlu, bu ölçümlerin bölge için literatüre giren en yüksek rakamlar olduğunu kaydetti.

AA