İskoçya Başbakanı Sturgeon istifa etti

İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi Genel Başkanı Nicola Sturgeon, hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifa etti.

Ekleme: 15.02.2023 16:20:04 / Güncelleme: 15.02.2023 16:20:18 / Dünya
Destek için 

İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon, başkent Edinburgh’da, istifasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Zihnen ve kalben bu zamanın geldiğini biliyorum. Bu benim, partim ve ülkem için en doğru olanı. Bu yüzden bugün Başbakanlık ve parti liderliğinden ayrılma niyetimi ilan ediyorum." dedi.

Parti Genel Sekreteri'ne, yeni başkanın seçilmesi talimatı verdiğini aktaran Sturgeon, istifasına, hükümetinin karşı karşıya olduğu eleştirilerin sebep olmadığını vurguladı.

"Bu karar, daha derinden ve daha uzun sürede yapılan değerlendirmeyle alındı." diyen Sturgeon, devam etmenin kendisi, partisi ve ülkesi için doğru bir karar olmadığına kanaat getirdiğini dile getirdi.

İskoçya'da bu yılsonunda yapılması planlanan ikinci bağımsızlık referandumunun Birleşik Krallık Anayasa Mahkemesince engellenmesini eleştiren Sturgeon, "Bir sonraki Westminster seçimini (İngiltere parlamentosu), fiili bir referandum olarak kullanma isteğim biliniyor. Bu kararın sadece benim değil, SNP tarafından toplu şekilde alınması isteğim konusunda hep açık konuştum." ifadelerini kullandı.

"İskoçya’nın ilk kadın başbakanı" ve "SNP’nin ilk kadın başkanı" olan Sturgeon, başbakanlık görevini 9 yıl yürüttü.

"İskoçya’da başbakanlık görevini en uzun yürüten siyasetçi" olan Sturgeon’un ikinci bağımsızlık referandumu girişimini, İngiltere'de Yüksek Mahkemesi engellemişti. (İLKHA)