Burkina Faso ordusu sivil katliamı yaptı: En az 25 ölü

Bir madencilik şirketine ait konvoya eşlik eden Burkina Faso ordusunun açtığı ateş sonucunda en az 25 sivilin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Ekleme: 04.02.2023 13:23:06 / Güncelleme: 04.02.2023 13:23:06 / Dünya
Destek için 

Burkina Faso'da askeri yönetime bağlı ordu güçleri sivillere ateş açmakla suçlanıyor.

İnsan hakları örgütlerinden Cezasızlığa ve Toplulukların Yaftalanmasına Karşı Kolektif (CISC) Burkina Faso ordu güçlerinin 1 Şubat'ta birkaç bölgede sivilleri yargısız olarak infaz ettiğini açıkladı.

CISC'e göre, Kanadalı bir madencilik şirketine ait bir konvoya eşlik eden Burkina Faso güçlerinin Piega, Sakoani ve Kankangou bölgelerinden geçerken sivillere ateş açtığı bildirildi.

Burkina Faso'ya bağlı askeri personellerin Sakoani bölgesinde açtığı ateşte, 1'i bebek 3'ü kadın 12 kişinin hayatını kaybettiği, Piega köyünde 4'ü kadın 7 kişinin öldürüldüğü, Kankangou köyünde de 6 kişinin katledildiği öğrenildi. Meydana gelen olaylarda en az 25 sivilin ordu güçlerince öldürüldüğü belirtiliyor.

İnsan hakları örgütü, ordu ve yönetime bağlı silahlı milislerin ülkenin birkaç bölgesinde düzenli olarak yargısız infaz gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Yönetim tarafından silahlandırılan sivillerin oluşturduğu milis grubu, Müslüman Fulanilerin çoğunluğu oluşturduğu Kossi ilinde bulunan Nouna bölgesinde yaklaşık 30 sivili katletmişti.

"Darbeden sonra Müslümanlara yönelik saldırılar arttı"
Yerel insan hakları örgütlerine göre, Burkina Faso'da eylül ayında gerçekleşen darbenin ardından Müslüman Fulanilere yönelik saldırılar ve baskılar arttı.

Raporlara göre Ekim 2022 - Ocak 2023 tarihleri arasında Müslüman Fulanilere karşı 250 yargısız infaz gerçekleştirildi. Bu sayının, daha önceki aylarda elde edilen verilere göre büyük ölçekte arttığı ifade edildi.

Kaynak: Mepa News