Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Küçükkösen, emeklilerin taleplerini dile getirdi

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, emeklilere yapılan zammın olumlu karşılanmadığını belirterek zam artışının emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Ekleme: 25.01.2023 09:55:06 / Güncelleme: 25.01.2023 09:55:54 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Başta memur ve emekliler olmak üzere milyonlarca kişiyi ilgilendiren aralık ayı enflasyon rakamı, TÜİK tarafından açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emeklisinin ve diğer tüm emeklilerin zam oranının önce yüzde 25 olarak belirlendiğini bir gün sonra ise tüm emeklilerin zam oranını yüzde 30'a çıkardıklarını duyurmuştu.

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, bunun da yetmediğini ve zam artışının emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirlerine konuşan Küçükkösen, yapılan zamları olumlu bulmadıklarını belirterek seçimden önce bir ara zam beklediklerini aktardı.

Küçükkösen, "Emekliliği 25, 30 hatta 40 yılın üzerinde kamuya hizmet etmiş ve daha sonra emekliliği hak etmiş 14 milyona erişmiş sayıya sahip bir kesim. Bunlar emekli olduktan sonra gerek aylık bağlama oranları gerek aile yardımının gerek çocuk yardımının kesilmesi veya ek ödemelerden istifade edememeleri hasebiyle yüzde 40 nispetinde maaşlarında bir daralma oluyor. Dolayısıyla emekli insanların evlenmemiş çocuğu olabiliyor. Onların beklentilerine cevap verebilmesi bağlamında emeklilerin güçlü bir desteğe ihtiyacı var. Sayın Cumhurbaşkanımız yüzde 25'lik bir zam artışı açıkladı. Tabi emeklileri hayal kırıklığına uğrattı. Ama Memur-Sen genel başkanımız başta olmak üzere bu zammın çok düşük olduğunu hatırlatmaları üzerine yüzde 30'a çıkardılar. Fakat genel anlamda Türkiye kamuoyu nezdinde tekrar bir beklenti var. Bu oranın yüzde 40 veya 45'e yükselteceği duyumunu alıyoruz. Biz sosyal medyayı takip ediyoruz. Böyle bir artışın olacağı ümidi içerisindeyiz." dedi.

Emeklilerin genel seçimden önce yeni bir artış beklediklerini dile getiren Küçükkösen, şunları söyledi:

"Yani yüzde 30 değil de 40-45'lik bir artış beklentisi içerisinde. İkincisi bir kamu çalışanı emekli olunca aile yardımı kesiliyor. Aile yardımının tekrar iade edilmesi icap eder diye düşünüyoruz. Biz her şart ve platformda bu hususu dile getiriyoruz. Öbür taraftan emekli geç evlenmiştir veyahut çocuğu geç olmuştur. Üniversitede tahsilini sürdüren çocuğu vardır o çocuk yardımının da verilmesi icap eder diye düşünüyoruz. Ayrıca '3600 ek gösterge 4 kesim istifade edecek' dendi fakat bu genişletildi Memur-Sen'in gayreti sayesinde. Bu anlamda genel başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak mesela 1 Ocak 2022 tarihinde emekli olanlar için hükûmetin 'emekli ikramiyesinden istifade edebilecek' diye bir açıklaması var. Ama daha önce 2021 yılında emekli olanların da böyle bir talebi var. 'İkramiyeden biz niçin istifade edemiyoruz' diye bir beklentileri var. Ben bunu sizin aracılığınızla paylaşmış oluyorum."

Son olarak Küçükkösen, "Dünya ölçeğinde ve konjonktüründe emekliler örgütlenmişler. Malta'da, İtalya'da, Lüksemburg'da müstakil olarak örgütlenmişler. Danimarka, İsviçre, Fransa, Belçika, Portekiz gibi hatta Kuzey Kıbrıs gibi ülkelerde konfederasyon bünyesinde federasyon şeklinde örgütlenmişler. Bunun dışındaki ülkelerin pek çoğunda da daha önce çalışırken bağlı oldukları sendikanın emekli üyesi şeklinde örgütlenmişler. Bizim hükümetten veya yetkililerden talebimiz bir an önce emeklilere de bu hakkın verilmesi. Beklentimiz bu yöndedir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)