Kasap Ustası Özel: Piyasada kesim için hayvan bulamıyoruz

Mardin'deki kasaplar gün geçtikçe kesim için hayvan sayısının ciddi oranda düştüğünü, kesilecek hayvan bulamadıklarını belirterek bunun bir an önce önüne geçilmesi için çağrıda bulundu.

Ekleme: 20.01.2023 12:05:07 / Güncelleme: 20.01.2023 12:05:07 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kasap esnaflığı yapan Ümran Özel, et fiyatlarının artış göstermesiyle piyasada kesim için fazla hayvan bulamadıklarını ve gittikçe kesim hayvan sayısının düştüğünü ifade etti.

Özel, bu düşüşün önüne geçilmediği takdirde Kurban Bayramı'nda da rahatça kesim için hayvan bulunamayabileceğini belirtti.

"Hayvan sayısı oldukça düşmüş durumdadır"

Et fiyatlarının her geçen gün zamlanmasıyla beraber kesim için hayvan sayısında düşüşün olduğunu ifade eden Özel, "Kızıltepe'de kesim hayvanları çok azalmış olduğu için et fiyatları her gün zamlanıyor. Bu yemlerin pahalı olmasından kaynaklanıyor. Yem ve diğer girdi maliyetler pahalı olduğu için çiftçiler olsun çiftlik sahipleri olsun hepsi hayvanlarını kesime gönderiyor. O yüzden hayvanlar azaldığı için etler günden güne zamlanıyor. Bu yüzden ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Türkiye'nin tamamında bu durum söz konusudur. Batı'da zamlandığı için burayı da etkiliyor. Bu bölgede genel olarak kırmızı et fiyatları 2 ay içinde yüzde 40 zamlandı. Kemikli et fiyatları 100 liraydı şimdi ise 140 lira olmuş, kemiksiz de 180-200 lira arasına yükselmiş. Mesela bu sabah hayvan pazarına gittik ancak kesim için hayvan bulamadık. Şu anda işlettiğimiz dükkân boşalmış durumda çünkü kesecek hayvan yok. Et fiyatları her gün zamlandığı için millet hepsini kesime gönderiyor. Hayvan sayısı oldukça düşmüş, bitmiş durumdadır." şeklinde konuştu.

Et fiyatların zamlanma sebebini dile getiren Özel, "Et fiyatların artış sebebi ise yem fiyatlarının oldukça yükselmesi ve kimsenin artık hayvan beslemiyor olmasıdır. Artık ne köylü besliyor ne de çiftlik sahipleri besliyor. Çünkü hepsi zarar ediyor. Tanıdığımız bazı çiftlik sahipleri fazla zarar gördükleri için hayvanların hepsini kesime gönderdiler. Eğer zarar etmezse iyi bir geliri olurdu ama gittikçe zarara uğradılar." dedi.

"Devletten yardım istiyoruz"

Özel, kesilecek hayvan sayısı düşüşün önü alınması için yetkililere çağrıda bulunarak, "Bunun önün geçilebilmesi için devlet yardım vermesi lazım. Çiftçilere yem yardımı yapması, dışarıdan hayvan getirip burada çoğaltması, hibe destekleri vermesi, köye dönüş projesi için köylere hayvan verilmesi lazımdır. Yoksa başka türlü bunun önüne geçilemiyor. Süt ürünleri de yansıma çok oldu. Bizim büyükbaş çiftlik sahibi arkadaşlarımızın süt veren ineklerin hepsini kesime verdi. Kesim parası sütünden daha fazla tutuyor. Devletten yardım istiyoruz. Bunların önüne geçmesi lazım. Yani çiftçilere bu çiftlik sahiplerine destek versin. Hibe desteği versin, hayvan versinler, yem ihtiyaçlarını karşılasın. Onlar o yüzden biraz belki düzeltir. Yoksa bunun önüne geçilemez." ifadeleri dile getirdi.

Hayvan sayısındaki düşüşün Kurban Bayramı'nı da etkileyebileceğini vurgulayan Özel, "Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda belki kesim için hayvan bile bulamayız. Şu anda Türkiye'nin tamamında kesim için hayvan kıtlığı var." ifadelerini belirtti. (İLKHA)