Bingöl balı Avrupa Birliği yolunda

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT) aracılığı ile aralarında Bingöl Balı’nın da bulunduğu 10 ulusal coğrafi işaretli ürün için Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna 5 Ocak 2023 tarihinde tescil başvurusunda bulunuldu.

Ekleme: 17.01.2023 11:50:08 / Güncelleme: 17.01.2023 11:50:08 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için 

Arı ve Arı Ürünleri alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesinin ulusal coğrafi ürün olarak tescil ettirdiği Bingöl Balı, AB nezdindeki başvuru sürecinin de tamamlanmasıyla, Türkiye’nin uluslararası tescillenmiş ilk balı olacak ve uluslararası tanınırlığına ciddi bir katkı yapacak.

Bingöl Üniversitesi tarafından yaklaşık 4 yıllık titiz bir çalışma sonucu Bingöl Balı 7 Ekim 2022 tarihinde Coğrafi İşaret Belgesi ile tescil ettirildi. Hazırlanan kapsamlı tescil dosyası ile Türkiye’nin diğer bölgelerindeki bilinen ve sevilen 9 diğer lezzetle birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile 05 Ocak 2023 tarihinde AB komisyonuna toplu başvurusu yapıldı. AB Komisyonuna yapılan coğrafi işaret başvurusu gerekli değerlendirmelerin ardından komisyonun başvuruyu uygun bulması durumunda AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak. Sürecin tamamlanması ile birlikte Bingöl Balı’nın kalitesi AB nezdinde tescillenerek tanınırlığı artacak ve uluslararası düzeyde etkin koruma altına alınacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını ifade ederek “AB nezdinde coğrafi işaret sayısını 100’e çıkartacağız” dedi. Türkiye’de tescilli coğrafi işaret sayısının bin 300’ü aştığını kaydeden Bakan Varank, “Artık bu ürünlerimizin uluslararası düzeyde tesciline ve tanıtımına odaklanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz”

Bakan Varank, AB’de Türkiye adına tescilli 8 ürün bulunduğunu söyleyerek “Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamları hızlı bir şekilde arttırmamız gerekiyor, AB’ye yapılacak başvurularda Türkiye’nin 7 bölgesinden de coğrafi işaretlerin yer almasına dikkat ediyoruz. Bunun yanında ürünlerin ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz” dedi.

“Yapılan başvuru bizleri gururlandırdı”

Konuyla ilgili açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Daha önce üniversitemiz tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescil ettirilen “Bingöl Balı”nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AB Komisyonuna tescil başvurusu yapılan Türkiye’nin en iyi lezzetleri arasında yer alması bizleri gururlandırdı. Bingöl Balı uluslararası düzeyde de hak ettiği değeri görmeye başladı. Kısa bir süre önce Coğrafi İşaret ile tescil ettirdiğimiz Bingöl Balı dosyası TÜRKPATENT ve Marka Kurumu tarafından da çok değerli görülmüş ve AB tescil sürecine dahil edilmek istendiği Kurum Başkanımız Sayın Cemil Başpınar tarafından bizlere iletilmişti. Sürecin tamamlanması ile birlikte, Bingöl Balı AB nezdinde ülkemizin ilk tescilli balı olacak ve uluslararası tanınırlığı daha da artacak. Bingöl Balımızın da aralarında bulunduğu ulusal coğrafi işaretli ürünlerimizin uluslararası tanınırlığı kapsamında yapılan uluslararası coğrafi işaret seferberliği çalışmalarından dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a Bingöllüler adına teşekkür ediyorum” dedi. (İLKHA)