Görme engellilerin bir günü

İstanbul Güngören ilçesinde yaşayan ve doğuştan görme engelli Harun Akın (44), gün içerisinde yaptığı rutin işler, sokakta yürürken karşılaştığı olumsuzluklar ve kendince geliştirdiği yöntemler ve teknolojik imkânlardan yararlanarak işlerinin bir kısmını nasıl kolaylaştırdığını İLKHA muhabirine anlattı.

Ekleme: 13.01.2023 16:55:09 / Güncelleme: 13.01.2023 17:02:18 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

Görme engelliler yaşadığı zorluklar ve karşılaştıkları engellere dikkat çekmek ve toplumda bir farkındalık oluşturmak, engelliler ile empati kurmak amacıyla görme engellilerin bir gününü kayda aldık.

Karşılaştıkları zorlukların yanı sıra geliştirdiği yöntemlerle hayatını bir nebze de olsa kolaylaştıran Akın, toplumum engelli bireylere yönelik yeterince empati kuramadığını, nasıl davranmaları konusunda da yeterli bilince sahip olmadıklarını vurguladı.

"Kaldırım kenarlarına park edilen araçlar, motosikletler ve tezgâhlar ciddi engel"

Sabit bir yerde yaşarken zamanla bölgeye alışabildiklerini ancak farklı bir bölgede çok daha fazla sorunla karşılaşabildiklerini belirten Akın, "Sürekli oturduğumuz yer kalabalık bir bölge olduğu için sürekli tezgâhlar, motosikletler, arabalar kaldırımın bittiği yere bırakılıyor. Dolayısıyla geçmek için orada kendime bir yer arıyor ama bulamıyorum. Bu da benim için sıkıntı oluyor ve caddeye çıkmak zorunda kalıyorum. Bu bir kez değil sürekli, her kaldırımın bittiği yerde araç oluyor. Bastonumla aracı tarayarak arasından ya da caddeye inerek, aracın etrafından dolaşarak geçmeye çalışıyorum. Bu arada direğe çarpabiliyoruz. Haliyle caddeye çıkmak zorunda kalıyoruz. Hâlbuki bu sadece engelli insanlar için değil tüm insanlar için aynıdır. İnsanların geçebileceği yerlere arabaları bırakmasalar insanlar daha rahat hareket edebilecek, caddeye çıkmak zorunda kalmayacak veya bir başka yeri dolaşmak zorunda kalmayacaklar. Ancak bir sonraki gün bakıyorsunuz ki aynı dükkânın önünde aynı motor aynı kaldırımın üzerinde yine duruyor." dedi.

"Minibüse binmek, yolun karşısına geçmek için insanlardan yardım istiyorum"

Akın, "Yer bulamadığı için motosikleti kaldırımın üzerinde koyuyor. Kaldırımın kenarına koysa belki sıkıntı olmayacak ama ortalayarak koyduğu için giderken motorun direksiyonuna çarptığımızda canımız yanabiliyor. Minibüse binmek için caddeye çıktığımda kalabalık yer benim için önemli oluyor. Çünkü gelen minibüsü okuyamadığım için nereye gideceğini bilmediğimiz için orada o an birisi varsa gelen aracın nereye gideceğini veya gideceğimiz yere gidecek olan minibüs geldiğinde haber vermesini istiyorum. Kimse olmayınca kendim minibüs sürücüsüne soruyorum. Karşıdan karşıya geçmek istediğimde ise eğer büyük bir cadde ise iki şeritli bir yol ise ışık yoksa burada da genelde birisinde yardım istiyorum." Diye konuştu.

"Market ve pazar alışverişimi sürekli aynı yerden yapıyorum"

Pazar alışverişinde de sabit bir tezgâh belirlediğini ve sürekli aynı yerden alışveriş yaptığını söyleyen Akın, "Herkes gibi nerede ucuz var diye aramıyor, tezgâhtardan iyisini vermesini talep ediyorum. Her hafta aynı yerden alışveriş yapıyorum. Markette de sürekli tek markete gidiyorum. Orada da yoğun olmayan saate denk getirerek marketteki görevliden alacaklarımı vermesi için ricada bulunuyorum. Daha önce bankamatiğe gitmek için önce güvendiğiniz birisini bulmanız gerekiyordu. Şimdi nispeten ATM'lerin konuşması gerekse de karekod okuma özelliği sayesinde telefonumdaki uygulama sayesinde karekod okutarak para çekme işlemini yapabiliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler