Eczacılar: İlaç sıkıntısından dolayı vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmaktan çekiniyoruz

Türkiye genelinde eczanelerde yaşanan ilaç tedarik sıkıntısı devam ederken konuyla ilgili konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, insanların suçlu olarak eczacıları görmemesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 09.01.2023 14:05:07 / Güncelleme: 09.01.2023 14:06:06 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Piyasada yaşanan ilaç tedarik sıkıntısı gündemdeki yerini koruyor. Türkiye genelinde eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı hem eczacıları hem de halkı mağdur etmeye devam ediyor.

Yükselen döviz kurları ve ilaç fiyatlarında uygulanan sabit kur nedeni ile son bir yıldır eczanelerin yaşadığı ilaç sorunu büyümeye devam ediyor.

Geçen yıldan bu yana ilaç tedarik sıkıntısının katlanarak devam etmesi eczacılar ile vatandaşlar arasında olumsuz diyaloglara neden oluyor.

Eczacılar bu konuda sıkıntılar yaşadıklarını belirtirken insanların suçlu olarak eczacıları görmemesi gerektiğine değinen Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, bu noktalarda vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtti.

“Son dönemlerde yaşanan ilaç yokluğu eczanelerimizde de ciddi olumsuzluklara neden oluyor”

Bulunamayan ilaçların kendileri için de üzücü olduğunu belirten Şahin, “Çünkü bizlerin muhatap olduğu insanlar, beraber yürüdüğümüz aynı mahallede yaşadığımızı kişilerdir. İnsanlar ilacı bulamadığı zaman bizler de onlar gibi üzülüyoruz. Eczanelerimizde elimizden geldiğince ilacın bulunabilmesi için yeri geldiği zaman ecza depolarında olmasa da diğer eczacı dostlarımızla konuşarak ellerinde ilaç olup olmadığını öğrenip ilacı temin edebilme noktasında elimizden gelen çabayı göstermeye gayret ediyoruz. Son dönemlerde yaşanan ilaç yokluğu ciddi anlamda problem olması sebebiyle maalesef eczanelerimizde de ciddi olumsuzluklar yaşanabiliyor.” dedi.

“Vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz”

Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman bu yılki ilaç yokluğunun farklı bir yokluk olduğunu söyleyen Şahin, “Geçtiğimiz yıl ilaç yokluğunu ağırlıklı olarak ithal kalemler oluştururken bu yıl piyasada bulunamayan ilaçlara baktığımızda özellikle ülkemizde de üretilen çocuk şurupları, ağrı kesici, ateş düşürücü, grip şurupları ve yetişkinler için antibiyotik ilaçlarında yokluk yaşıyoruz. Vatandaşlarımız ile karşı karşıya kalıyoruz. İlaçların piyasada bulunmaması ile alakalı bu durum maalesef eczanelerde vatandaşlarımızla karşı karşıya kalarak üzücü diyaloglara neden oluyor. Bu noktalarda vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Sattığımız ilaçlardan para kazanıyoruz. Bu noktada vatandaşlarımızın düşünmesinde fayda görüyoruz.” diye belirtti.

“Konunun ne muhatabıyız ne de sorumlusu”

 İlaç firmalarıyla yaptıkları görüşmelere de değinen  Şahin, “Eczacılar olarak vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Çünkü konunun ne muhatabıyız nede sorumlusu. Bizler sadece yaşanan süreci hastalarımızla ve vatandaşlarımıza aktarır noktadayız. Bu sebeple vatandaşlarımızdan ciddi bir anlayış bekliyoruz. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı uyarılarda ülkemizde ciddi anlamda bir hastalık salgını bekleniyor.  Ocak ayında salgın daha artarak devam edeceği öngörülüyor. Bu salgınla beraber artan hastalık nedeniyle yaşanan ilaç sıkıntısından dolayı vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmaktan çekiniyoruz. Yetkililerden bir an önce gerekli önlemleri alarak ilaçların piyasada bulunabilirliği rahatlıkla sağlanmasını ve eczanelerimizde vatandaşlarımıza ulaştırmasını istiyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)