Berber ve kuaförler yeni zam taleplerinin karşılanmasını istiyor

Siirt'te kuaför ve berberler, kira, elektrik, ısınma ve SGK giderleriyle birlikte yükselen maliyetler nedeniyle tıraş tarifelerine yeni zam talebinde bulundu.

Ekleme: 04.01.2023 17:05:04 / Güncelleme: 04.01.2023 17:08:26 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası, yeni yıl ile birlikte erkek berberleri ve kuaförlerin istedikleri tıraş fiyatlarına zam talebini onaylamıyor.

Berber ve kuaförlerin şu anda uyguladığı tarife beklentileri karşılamaktan uzak. 30 TL olan saç tıraşı 40 TL, daha önce 20 TL olan sakal tıraşı ise 30 TL’ye yükseltildi. Fakat berber ve kuaförler bu fiyatların da kendilerini kurtarmadığını söylüyor.

Yeni fiyatlara göre şu anda berber ve kuaförlerin uyguladığı tarife şu şekilde:

Saç sakal yıkama 60 TL’ye, çocuk  tıraşı 20 TL’den 30 TL’ye yükseltildi. Saç boyama 100 TL’den 150 TL’ye, ağda 15 TL’den 20 TL’ye, saç sakal yıkama 40 TL’den 80 TL’ye ve damat tıraşı ise 250 TL'den 600 TL olarak belirlendi. Erkek berberlerinde yeni tarife hafta başı itibarıyla uygulanmaya başlandı.

"Çevre illerde tıraş ücreti neyse Siirt'te de aynı olsun"

Kazım Yıldırım

2 ay önce Esnaf ve Sanatkârlar Odasından yeni tıraş tarifelerinin güncellenmesini talep ettiklerini ifade eden Siirt Berberler ve Kuaförler Dernek Başkanı Kazım Yıldırım, "Kendilerinin bize vermiş oldukları tarifeyi biz az bulduk. Şu anda bize vermiş oldukları tarife ülke ve çevre iller dâhil en düşük tarifedir. Berber ve kuaförlerin mağduriyeti var ama her hangi bir netice alamadık." dedi.

"Birçok kuaför yüksek maliyetlerden dolayı iş yerini kapatmak zorunda kaldı"

Kuaför ve berberlerin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Yıldırım, "Çevre illerde tıraş ücreti neyse Siirt'te de aynı olmasını istiyoruz. Kiralarda büyük bir artış var. 15 bin ödeyen berber 30 bin ödüyor. Geçen sene bin 900 lira BAĞ-KUR ödeyen bu sene 3 bin 500 civarı ödeyecek. Elektrik, doğalgaz aynı şekilde yüzde yüz arttı. Birçok kuaför yüksek maliyetlerden dolayı iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Veya bazıları asgari ücretle bir iş yerinde çalışmaya başladı. Sektörümüz gerçekten çok büyük bir sıkıntı içinde ve bizim tek talebimiz bu mağduriyetin giderilmesi." şeklinde konuştu

"Bu fiyatı kabul etmiyoruz ya iş yerimizi kapatacağız yâda makul bir fiyat istiyoruz"

Selami Tatlı

1996 yılından bu yana kuaför olarak mesleğini icra ettiğini dile getiren kuaför Selami Tatlı, "Esnaf olarak çok büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Zam talebinde bulunduk ama cüzi bir zam verildi. Her şeye yüzde yüz zam geldi. Elektrik, doğalgaz, tıraş malzemeleri her şeye zam geldi. Biz bu yükün altından kalkamıyoruz. Ya iş yerimizi kapatacağız yâda makul bir fiyat istiyoruz. Dün Esnaf ve Sanatkârlar Odası ziyaret edildi. Çıkan fiyat bize takdim edildi ama biz bu fiyatı kabul etmiyoruz. En düşük sakal tıraşının 30, saç traşının 50 lira olmasını talep ediyoruz başka bir şey istemiyoruz." dedi.

"Her şey yükseldi ama tıraş ücretleri çok düşük kaldı"

Can Bozkurt

Destek verecek hiç kimsenin olmamasından yakınan kuaför Can Bozkurt, "Berberlerin kullandıkları tıraş ürünlerine fahiş zamlar geldi.  Her şey yükseldi ama tıraş ücretleri çok düşük kaldı. Havlu, jilet ve birçok ürün artık tek kullanımlık. Salgından bu yana tek kullanımlık ürünler kullanıyoruz. Yeni fiyat tarifesi ile ilgili destek bekliyoruz. Elektrik faturasından korktuğumuz için ışıkları doğru dürüst yakamıyoruz. Klima çalıştıramıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

İlgili Galeriler