Ankara’nın gittikçe büyüyen ulaşım sorununa halktan ve siyasetçilerden çözüm önerileri

Ankara şehir merkezinin şehir içi ulaşımında otobüs sıkıntısının gittikçe artığına dikkat çeken halk ve siyasetçiler, konuya ilişkin önerilerde bulunarak yetkililerin çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 03.01.2023 14:30:08 / Güncelleme: 03.01.2023 14:38:50 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Türkiye’nin en kalabalık şehirlerden ikincisi olan Başkent Ankara’nın şehir merkezinin şehir içi ulaşımında otobüs sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle hafta sonları sefer sayılarının düşmesiyle aşırı yoğunluk oluşuyor. Başkentte özellikle okul saatleri ile işe gidiş ve dönüşlerde yaşanan yoğunluklardan dolayı Ankaralılar büyük mağduriyet yaşamaktadır. 

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Ahmet Karaarslan, HÜDA PAR Sincan İlçe Başkanı Yılmaz Akgül ile vatandaşlardan Salih Avcı, Fazıl Ceyhan, Selma Yıldırım ve Recep Uzun, giderek yaşanan ulaşım sorununa dikkat çekerek çözüm önerilerinde bulundular.

Yıllardır araç filosunu artırmayan Ankara Büyükşehir Belediyesinin, toplu taşımanın bir nebze de olsa rahatlaması için araç sayısının artırılması gerektiğini söyleyen HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Ahmet Karaarslan, "Toplu taşıma konusu Ankaralı vatandaşlarımızın en sıkıntı yaşadığı konuların başında gelmektedir. Ankara’mız Türkiye'de nüfus olarak en kalabalık ikinci şehirdir. 24 tane üniversite var. Dışarıdan gelen üniversite öğrencileri var. Bununla birlikte çevre ilçelerimizden Ankara'ya gelen öğrencilerimiz var. Vatandaşımız toplu taşıma ve ulaşım noktasında ciddi sorunlar yaşamakta ama bununla ilgili de belediyenin aldığı ya da ortaya koyduğu bir tedbir de şu an maalesef söz konusu değildir. Ankara’mızın toplu taşıma noktasında önemli noktalardan bir tanesi servis sayılarının yetersiz olmasıdır. 400'den fazla otobüs var ama şu an bu yeterli gelmiyor." dedi.

"Ankara’da yoğunluktan dolayı toplu taşımalarda herkes birbirine yapışık bir şekilde seyahat etmekte"

Karaarslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla birlikte geçmişte servis süreleri arasında 10-15 dakika iken şu an yarım saat insanlar servis beklemekte. Bir otobüsü kaçırdığı zaman bu bir saate çıkmaktadır. Ankara soğuğu ile meşhur bir şehirdir. Şehrimiz soğuktur. Kış şartları geldiğinde bu vatandaşlar bu konuda ne yapacak? Artı farz edelim ki bu insanlarımız otobüslere binebildi. Tek başlarına rahat bir şekilde yine yolculuk yapamıyorlar. Otobüslerin içi mülteci kampı gibi herkes birbirine yapışık bir şekilde gitmek zorunda kalmaktadır. Yani işe giderken, okula giderken ciddi rahatsızlık bu konuda çekmektedirler. Yapılması gereken nedir? Eski sistem olan memur sistemine dönülmesi ya da araç sayılarını artırılması gerekir. Memur sistem her bölgeye bir memur atanarak nerede bir problem ve yoğunluk varsa oralara otobüslerin hızlı bir şekilde yönlendirilmesidir. Ya da şu anki mevcut EGO sistemiyle devam edeceksek otobüs sayılarının artırılması yetmeyecek, personel sayısının artırılması gerekir. Bununla birlikte tabi trafikte artacak olan bu yoğunluğu da şu şekilde azaltmak gerekiyor."

Karaarslan, "Çözüm olarak: Kızılay'a gelecek otobüslerin metro duraklarına aktarılması ve buradan bu şekilde metro aracılığıyla otobüs yolcularımızın vatandaşlarımıza Kızılay'a ulaşması gerekiyor. Ama bu anlamda vatandaşımız tedirgin. Neden? Çünkü her aktarmada ekstradan bir bedel ödüyor. Her aktarmada bir bedel daha ödüyor. Bunu engellemenin yolu da aktarma ücretinin kaldırılmasıdır. Eğer aktarma ücreti kaldırılır ve vatandaşlarımız metroya aktarılır ise otobüslerin de servis sayıları artacaktır. Halk ulaşım noktasında daha rahata erecektir. Bu yapılmadığı takdirde çözümsüzlük çok daha büyüyecek, olay kaosa kadar da gidecektir." ifadelerine yer verdi.

"Otobüs, şoförler ve kalitenin artırılmasını talep ediyoruz"

Ankara genelinde olduğu gibi Sincan merkezde de ulaşım sorunu halkımızın büyük sorunlardan birisi diyen HÜDA PAR Sincan İlçe Başkanı Yılmaz Akgül, "Özel halk otobüslerinin de kontak kapatması ile beraber zaten yoğun olan özel halk otobüsleri ve belediye otobüsleri iyice tıklım tıklım oldu. Özellikle mesai başlama ile bitiş ve okullara gidiş dönüş saatlerinde ek seferler konularak bu sıkışıklığının önlenmesini talep ediyoruz. Halkımız bu durumdan şikayetçi. Otobüsler belli bir sayıdan sonra alamıyorlar. İnsanlar çok sıkışık bir şekilde seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Bunlar ciddi bir sorun. Başta dediğim gibi Sincan’ımız olmak üzere diğer ilçelerde durum çok farklı değil. Otobüs sayılarının ve şoförlerinin artırılması, kalitenin artırılmasını talep ediyoruz. Otobüs sayılarımız yeterli değil. Şoförlerimiz yeterli eğitimli değil. Bu konularda belediyelerin daha duyarlı halkımızın taleplerine kulak vermelerini istiyoruz. Taleplerin cevap vermesini istiyoruz. Bunu da halkımızın adına takipçisi olacağız." şeklinde belirtti.

Vatandaş ulaşımda yaşanan sorunlara çözüm bekliyor

Yaşanan yoğunluklara belediyelerin çözüm bulması gerektiğini aktaran vatandaşlardan Salih Avcı, "Çözüm olarak otobüs ve sefer sayısının artırılması gerekiyor. Hafta içi araçlar 15 dakikada geliyorsa hafta sonu 30 dakika bazen bir saati buluyor. Onun için bu sorunlara çözüm bulunması lazım." dedi.

Hafta sonlarının sıkıntı yaşanmadığını düşündüğünü belirten vatandaşlardan Fazıl Ceyhan, "Hafta sonları millet genelde evlerinde oluyor. Ben memurum sürekli hafta sonu da çalışıyorum normal işime gidip geliyorum bir sıkıntı ben görmüyorum. Hafta içi sabah 07.00 ile 10.00 arası bir sıkıntı var. Akşamları da mesai bitiminde 17.00 ile 20.00 arası bir yoğunluk var. Bu sıkıntıların önüne geçilmesi için de otobüs seferleri artırılması gerekir." şeklinde aktardı.

Ankara’nın ulaşımında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Selma Yıldırım, "Ben toplu taşımada bir sıkıntı yaşamıyorum. Otobüslerimiz dolmuşlarımız gayet bol. Buraya gelirken otobüsle geldim gayet bir şekilde geldim. 15 dakika içinde Kızılay’a geldim ve bir sıkıntı yaşamadım." dedi.

Son olarak vatandaşlardan Recep Uzun, "Şu bir gerçek ki son dönemlerde özellikle artan zamlar karşısında insanlar toplu taşımaya yönlenmiş. Bazı gecikmelerin de olduğunu biliyoruz. Hatlarda otobüslerin azaldığını da biliyoruz. Dolayısıyla şu anda da duraklarda görüyoruz. Bir sürü insan bekliyor. Bu saatlerinde özellikle mesainin başlangıç ve bitişlerinde sefer sayıları biraz daha sıklaştırılmalı." önerilerinde bulundu. (İLKHA)

 

İlgili Galeriler