Aynı miktarda yemek yenmesine rağmen kilolar neden farklı?

İki kişi aynı miktarda yiyeceği yiyebilir ancak yenen yiyecek miktarı göz önüne alındığında biri diğerine göre haksız yere kilo alıyor gibi görünüyor.

Ekleme: 02.01.2023 14:24:31 / Güncelleme: 02.01.2023 14:24:31 / Sağlık
Destek için 

Danimarka Kopenhag Üniversitesi Beslenme, Egzersiz ve Spor Bölümü’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, bunun nedenlerinden bazısı bağırsak mikrobiyotamızın bileşimi ile ilgili olabilir.

Şarku’l Avsat’ın Microbiome dergisinin son sayısında yayınlanan yeni çalışmadan aktardığı habere göre bazı insanların diğerlerinin bağırsaklarındaki mikroplardan daha fazla enerji çıkaran bağırsak mikropları kombinasyonuna sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bağırsak mikroplarının gıdalardan ne kadar etkili enerji çıkardığını tahmin etmek için 85 Danimarkalının dışkısındaki artık enerjiyi inceledi. Aynı zamanda her katılımcının bağırsak mikrobiyotasının bileşimini haritaladı.

Sonuçlar, katılımcıların yaklaşık yüzde 40'ının, diğer yüzde 60'ına kıyasla gıdalardan daha fazla enerji çıkaran bir gruba ait olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca yiyeceklerden en fazla enerjiyi çıkaranların da ortalama yüzde 10 kilo aldıklarını ve bu da 9 ekstra kilograma tekabül ettiğini belirtti.

Kopenhag Üniversitesi'nden çalışmanın baş araştırmacısı Henrik Roger Cumartesi günü üniversitenin web sitesinde yayınlanan raporda, “Bazı insanların neden daha fazla veya farklı beslenmeseler bile diğerlerinden daha fazla kilo aldıklarını anlamanın bir anahtarını bulmuş olabiliriz. Çünkü sonuçlar kilo alımının yalnızca ne kadar sağlıklı beslenmeyle veya ne kadar egzersizle ilgili olabileceğini değil, aynı zamanda bununla bir ilgisi olabileceğini de gösteriyor” dedi.

Araştırmacılar, gıdalardan enerji elde etmede çok etkili olan bağırsak bakterilerinin varlığının bazılarının başının belada olabileceğine ve bunun insanın aldığı gıda miktarından daha fazla kalori sağlanmasına yol açabileceğine inanıyor.

Roger, “Bağırsak bakterilerimizin gıdalardan enerji elde etmede harika olması, temel olarak iyi bir şeydir. Çünkü gıdalardaki bakterilerin metabolizması, örneğin vücudumuzun yararlanabileceği moleküller olan kısa zincirli yağ asitleri şeklinde ek enerji sağlıyor. Ancak yaktığımızdan fazlasını tüketirsek bağırsak bakterilerinin sağladığı ekstra enerji zamanla obezite riskini artırabilir” dedi.

Etiketler: