Kışın cildinizi koruyacak 10 gıda

Kışın cildimiz üzerindeki olumsuz etkilere karşı hangi besinleri tüketebiliriz? İşte o besinlerden bazıları.

Ekleme: 25.12.2022 12:39:30 / Güncelleme: 25.12.2022 12:46:34 / Sağlık
Destek için 

Kış ayları geldiğinde vücudumuzun en büyük ve hassas organı olan cildimiz de tıpkı genel sağlığımız gibi olumsuz etkilenir. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için bazı gıdaları tüketerek en aza indirmek mümkün. 

SU

Soğuk hava su ihtiyacımızı azalttığından cildimiz, soğuk hava ve rüzgarın yanı sıra bir de yetersiz sıvı alımından dolayı kuruyor. Su içmek için susamayı beklemeden cildin yeterli nemini sağlayabilmek için her gün kilo başına 30 ml su içmeye özen göstermeliyiz.

LİMON

C vitamini bilinen en büyük antioksidanlardan biridir. 

Limon, greyfurt, portakal, kivi gibi C vitamini kaynakları cildin lastik yapısının korunması ve cilt yenilenmesinde önemli olan kolajen yapımını destekleyerek kırışıklık oluşumunu ve cildin yaşlanmasını geciktirir.

HAVUÇ

A vitamini cilt için elzem bir vitamindir. Ayrıca havucun içeriğindeki retinoller, akne ve cilt tedavisinde kullanılan başlıca bileşenlerden biri.

Günde bir adet havuç yiyerek cilt lekeleri ve sivilce oluşumu ile savaşabilirsiniz.

SOMON

Somonun içerisinde bulunan astaxanthin cilt elastikiyetini artırırken, çizgilerin ertelenmesine yardımcı oluyor. Omega 3 ise yıpranan ve kuruyan cildin onarılmasını ve hücre zarının yenilenmesini sağlıyor. Üstelik cilt yenilenmesi ve doku onarımı için olmazsa olmaz bir bileşen olan kolajen dostu olarak öne çıkıyor.

CEVİZ, FINDIK, BADEM

E vitamini en önemli antioksidanlardan biri ve cildi zararlı UV ışınlarına karşı koruyucu özelliğe sahip. Ayrıca cildin nem dengesini korumasına da katkı sağlıyor.

KIRMIZI ORMAN MEYVELERİ

Antioksidan kapasiteleri en yüksek besinlerden olan böğürtlen, yaban mersini, ahududu gibi orman meyveleri, cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor ve bu sayede hücre zarı yapısını destekleyerek yaşlanmayı geciktiriyor.

BİTTER ÇİKOLATA

Kakao atar damarları genişleterek cilde giden kan miktarını artırır ve bu sayede daha sağlıklı bir cilt görünümü sağlar.

Ayrıca içerdiği flavonoidler sayesinde antioksidan kapasitesi yüksek bir besindir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay içerisindeki antioksidanlar, ciltte kırışma ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin oluşumuyla savaşarak cildi koruyor.

ISPANAK

A vitamini, ciltte kırışıklık oluşumunu azaltmanın yanı sıra nem kaybını önlüyor.

Bir insanın günlük 700-900 mikrogram A vitamini gereksinmesi bulunuyor ki bu gereksinimi karşılamak için haftada yarım kilo ıspanak tüketin.

AVOKADO

Avokadonun içerdiği tekil doymamış yağ asitleri, cildin nemini korumada fayda sağlıyor.

Bu sayede kırışıklık ve ince çizgi görünümünün oluşmasını geciktiriyor.