Bitlis’te 4-5 yaş okullaşma oranı yüzde 97’ye yükseldi

Bitlis’te 37 anaokulu ve muhtelif anasınıflarındaki 698 derslikte, 10 bin 889 öğrenci eğitim görüyor.

Ekleme: 15.12.2022 11:10:04 / Güncelleme: 15.12.2022 11:20:15 / Eğitim / Bitlis Haberleri
Destek için 

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, kentte okulöncesi eğitim velilerin desteğiyle arttığını belirtti.

Çalışmaların hızla devam ettiğine vurgu yapan Korkmaz, 2023 yılının başlangıcıyla birlikte 4-5 yaş okullaşma oranını yüzde 99’a yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Dezavantajlı grupların eğitime erişiminde büyük değişim yaşandığını dile getiren Korkmaz, “Bakanlığımız, 5 yaşındaki çocukların okullaşması için çok çaba sarf ediyor. Bu da dezavantajlı grupların eğitime erişiminde çok büyük bir değişim, reform diyebilirim. Okul öncesi eğitim almış çocuk birinci sınıfa hazır geliyor. Okuma yazmayı erken öğrendiği için diğer sınıflarda fazla makas farkı açılmıyor.” dedi.

4-5 yaş okullaşma oranı yüzde 97

4-5 yaş okullaşma oranına da değinen Korkmaz, “İlimizde bugün itibariyle 37 anaokulumuz ve muhtelif anasınıflarımızda toplam 10 bin 889 öğrencimiz eğitim görüyor. Bunun 7 bin 192 tanesi 5 yaşında. Okullaşma oranlarımıza gelince, 5 yaşında yüzde 97’yi yakaladık ama ocak ayı içerisinde bu rakam yüzde 99 olacak. Çünkü çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. O veriler daha bize gelmedi. Hızlı bir şekilde arkadaşlarımız çalışıyor. 4 yaşta yüzde 38'i yakaladık, 3 yaşta da yüzde 17 civarında bir öğrencimiz var. Bu bölgelerimizde 3 yaşında fazla öğrenci olmuyor çünkü bizde çok fazla çalışan olmadığı için genelde anneler çocuklarına bakıyorlar. 4-5 yaşlarında çok büyük bir başarı sağlandı.” ifadesini kullandı.

Kırsalda okullaşma oranı artıyor

Kırsalda 4-5 yaş okullaşma oranın önemli olduğuna dikkat çeken Korkmaz, şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı verilere göre, Türkiye'de 5 yaşında okullaşma oranı yüzde 99'u yakalamış durumda. 5 yaşındaki her 100 öğrenciden 99 tanesi öğretmenle hemhal oluyor. Birinci sınıfa gelmeden önce sınıf içinde yapacağı etkinlikleri öğreniyor. Kalem tutmayı, sınıfta nasıl davranması gerektiğini öğreniyor. Birinci sınıfa geldiğinde de öğretmenimiz direk okuma yazma etkinliğinde eğitim öğretime başlıyor. Bir sene erken kazanıyoruz. Özellikle kırsalda bu bizim için çok daha önemlidir.”

“Yeterli imkanlar var”

Okul öncesinde çocuklara temel beceri eğitimlerini kazandırdıklarını belirten öğretmen Mehtap Bolhava, “Okulda hem öğrencilerin hayatta hazırlanmasını sağlıyoruz hem de akademik olarak ilkokula başlarken temel sağlamalarını istiyoruz. Bu konuda temel becerileri, öz bakım becerileri ve sosyal becerilerini geliştiriyoruz. Gelişen bilgisayar becerilerinin yanında öz bakım becerilerini ilkokulda sağlayacağına inanıyoruz. Veli potansiyelimiz bu konuda bize çok yardımcı. Bu konuda idarecilerimiz de hiçbir isteğimizi geri çevirmiyor. İyi bir ekonomi ile bu işi yapıyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler