Araç sahipleri dikkat!

Kış lastiği uygulamasına sayılı günler kala araç sahiplerine uyarılarda bulunan oto lastikçiler, son gün beklenilmeden kış lastiği takılması tavsiyesinde bulundu.

Ekleme: 25.11.2022 11:15:04 / Güncelleme: 25.11.2022 11:26:47 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kış lastiği uygulaması, her yıl kış mevsimi gelmeden duyuruluyor. Olumsuz hava koşullarında mağduriyeti engellemek ve herhangi bir olumsuz durumun meydana gelmemesi adına kış lastiği takma zorunluluğu gündeme geliyor.

Karayolları Trafik Kanunu gereği alınan kararla kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık'ta başlıyor. Kararla, yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlar, her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde kış lastiği kullanıyor. Söz konusu uygulama ile kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

1 Aralık itibariyle başlayacak olan ticari araçlarda zorunlu kış lastiği uygulamasını özel araç kullananların da dikkate almasının hayati önem arz ettiğini vurgulayan oto lastikçi Mustafa Der, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Araç lastiklerinin daha çok muayene zamanlarında kontrol edildiğini söyleyen Der, sürücülerin lastikleri olması gerektiğinden fazla kullandıklarına dikkat çekti.

“Yılda 10 bin kilometre yol gidilen bir aracın, ortalama 5 yılda bir lastik değişimi yapılmalı”

‘Yıl bazında düşündüğümüzde bir lastiğin araç üzerine takılı ömrü dört-beş yıldır’ diyen Der, “Kilometre olarak ise 50-60 bin kilometrede lastikleri değiştirebiliriz. Vatandaşların aynı lastikle 80-100 bin kilometre yol yapmaları sebebiyle ya yolda kalınıyor ya da lastiğin patlaması sonucu kazalara sebebiyet verilebiliyor. Keşke deniliyor fakat keşke bir çözüm değil. Yılda 10 bin kilometre yol gidilen bir aracın, ortalama beş yılda bir lastik değişiminin yapılması gerekmektedir.” dedi.

“İl dışına çıkanların mutlaka kış lastiği takmasını tavsiye ediyoruz”

Bulundukları bölgede kış lastiği zorunluluğu olmayanların şehir dışına çıkmaları durumunda lastik kontrollerini yapmaları gerektiğini vurgulayan Der, “Çünkü gideceğimiz yerlerde kar ve buzlanmayla karşılaşabiliriz. Kar lastiği olmayan araçlarda lastikte kayma olmakta bu da kazalara sebebiyet vermekte. Bu sebeple de bir başkasının malına ve canına zarar vermiş oluyoruz. İl dışına çıkanların mutlaka kış lastiği takmasını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Kış lastiği takılması için gecikilmemesi gerektiğini ifade eden Der, son günün beklenilmemesi ve bir an önce kış lastiği taktırılması gerektiğini söyledi.

“Kış lastiği takmamak hem malınıza hem canınıza hem de cebimize zarar verecektir”

Der, “Lastik değişimine 11’ci ayda başlanmalı ve 12'nci ay geldiğinde lastiklerinizin hepsi takılmış olmalıdır. Aracın aynası veya bir farı kırılması durumunda 2 buçuk 3 bin TL. masraf çıkacaktır. Yeni dört lastik taktırdığımız zaman da 4 bin beş yüz TL. masrafı çıkacaktır ki kaza yapılması durumunda aynı masrafa denk geliyor. Kış lastiği takmamız lazım çünkü can güvenliğimiz daha önemli. Ama takmadığınızda hem malınıza hem canınıza hem de maddi olarak cebimize zarar verecektir.” ifadelerini kullandı.

Araç cinslerine göre farklılık gösterse de ortalama dört adet lastik değişiminin sürücüye 4 ila 8 bin TL. arasında bir tutara mal olacağını söyleyen Der, şunları kaydetti:

“Kış lastiği ticari araçlarımızda mecburi fakat hususi araçlarda asfaltta ve karayollarında gidiyor. Aracımız ticari olsun veya olmasın hususi araçlarda dahil kış lastiği takmamız mecburidir. Sonuçta aracımızda ailemiz, çocuklarımız, annemiz, babamızı taşıyoruz. Hadi bizimkini geçelim desek de karşı tarafta başkalarının canı ve çocukları var. Onun için bakımsız lastikle araç kullanmak çok tehlikelidir. O yüzden kimseye zarar vermemek için mutlaka kış lastiği takmak zorundayız.”

Araçlarda lastik hava basıncının 34 psi olarak belirlenmesinin yeterli olacağını belirten Der, iki haftada bir lastik havalarının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

(İLKHA)


Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar