Almanya'dan FETÖ firarilerine ilişkin açıklama!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ekleme: 22.11.2022 17:47:40 / Güncelleme: 22.11.2022 18:20:43 / Güncel
Destek için 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya geldi. Görüşmede, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da hazır bulundu.

İki bakan daha sonra, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) heyetler arası görüşme yaptı.

Soylu ve Faeser, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Faeser'i ağırladıkları ve heyetiyle verimli görüşmeler yaptıkları için memnun olduğunu belirten Soylu, Almanya'nın her anlamda Türkiye'nin önemli ortaklarından biri olduğunu söyledi.

Soylu, Faeser'in göreve geldiğinden beri sıkı iş birliği, karşılıklı diyalog ve tüm sorunları ortak çözebilme konusunda iradenin ortaya koyulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bugüne kadar 7 mekanizma oluşturduk ve bu 7 ayrı mekanizma devam ediyor. Özellikle 7 mekanizmanın 8'inci toplantısını da aralık ayında gerçekleştireceğiz. Bugün de sabahtan itibaren birçok konuyu olumlu şekilde ele aldık. Terörle mücadeledeki ortak bakışımızı tekrar değerlendirdik. PKK, DHKP-C, DEAŞ, FETÖ, birçok terör unsurlarıyla ilgili değerlendirmelerimizi ortaya koyduk. Bunlarla ortak şekilde mücadele etmenin esas itibarıyla insanlığı, dünyanın ve ülkemizin huzurunu ilgilendirdiğini ortaya koyduk."

Gazetecilerin "PKK ve PYD/YPG, Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. PYD/YPG'nin Almanya'da terör örgütü olarak kabul edilmesi için ne tür adımlar atılacak?" sorusuna Faeser, " Almanya, PKK'yı terör örgütü olarak kabul edilen ilk ülkelerden biriydi 93 yılında. Devletimiz son derece tutarlı adımlar atıyor bu konuda. Finans kaynaklarını ortaya çıkarmak, kısıtlamak ve kesmek için elinden geleni yapıyor, bağlı kuruluşları da, bağlı örgütleri de yakından takip ediyor. Bir örgütün terör örgütü olarak sınıflandırılması için hukuk devleti ilkeleri kapsamında bazı yasalar ve yasal kriterler var. Bu kriterleri uygulayarak, belli bir süreci takip ederek, bir örgütünün terör örgütü olup olmadığı konusunda gerekli kararlar verilecektir" yanıtını verdi.

"15 Temmuz'dan sonra Türkiye'den firar eden, Almanya'da olduğu belirtilen FETÖ mensubu Adil Öksüz ve Zekeriya Öz'ün iadelerine yönelik hangi adımları atacaksınız?" diye sorulan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Bu somut vakalarla ilgili size bilgi vermem mümkün değil. Fakat hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde biz bütün bu suçlamaları takip ediyoruz. Sonuç çıktığında da Türk kurumlarını bilgilendiriyoruz" dedi.