Zeytin hasadı başladı, üretici ihracatta gelir artışı bekliyor

Avrupa'da yaşanan yüzde 50 rekolte kaybı, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatında önemli bir gelir elde etmesini sağlayacak. Üretici, şimdi ihracatta önemli bir gelir artışı istiyor.

Ekleme: 22.10.2022 13:53:41 / Güncelleme: 22.10.2022 13:53:41 / Güncel
Destek için 

Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadına başlandı.

Geçtiğimiz yıllarda 130 bin tonluk rekoltenin gerçekleştiği üretimde, bu yıl rekoltenin 360 bin tonlara çıkması hedefleniyor.

Eleklere standart isteniyor

Domat, Edremit, Trilye ve Uslu olmak üzere 4 farklı çeşit zeytinin üretildiği Akhisar’da üreticiler artan maliyetleri karşılayabilmek için iyi bir fiyat verilmesini bekliyor.

Zeytin üreticileri ayrıca zeytinde fiyatı önemli ölçüde etkileyen eleklere de standart getirilmesini istiyor.

Zeytini kalibresine göre ayıran eleklerin farklı tüccarlarda farklı olduğuna dikkat çeken üreticiler, getirilecek standartlarla bu karmaşanın ortadan kalkacağını söylüyor.

Önemli bir fırsat kapısı

Öte yandan, Avrupa’nın zeytin ve zeytinyağı tedarikçisi konumunda olan İtalya ve İspanya’daki kuraklık nedeniyle rekoltedeki yüzde 50’lere varan düşüşler de hem üreticilere hem de ihracatçılara önemli bir fırsat kapısı olması bekleniyor.

Domat çeşidinin yüzde 70’ini Akhisar üretiyor

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde başkenti olarak nitelendirilen Akhisar’ın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Üyesi Ahmet Akbuğa, “Geçen seneye bakışta Akhisar’da rekolte artışımız var. Zaten şu an Akhisar’da 4 çeşit zeytin ürünümüz bulunmakta. Bunlar Domat, Edremit, Trilye ve Uslu çeşitleri. Şu anda hasadını yapmış olduğumuz Domat çeşidi Türkiye tüketiminin yüzde 70’ini Akhisar tarafından üretiliyor. Geçen sene 130 bin ton civarın zeytin üretimi oldu. Bu yıl 350-360 bin ton civarında zeytin üretimi bekliyoruz.” dedi.

“Rekoltemiz fiyatlara etki yapmayacaktır”

İtalya ve İspanya’daki kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte kaybından dolayı fiyat beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Başkan Akbuğa, “İtalya veya İspanya, Portekiz olsun, Rusya’daki zeytin üretimlerine baktığımızda hava şartlarından dolayı rekolte düşüklüğü var. Bundan dolayı da fiyatlardan umutluyuz. Rekoltemiz fiyatlara etki yapmayacaktır. Bugünlerde Domat ve Uslu çeşidi hasat yapılıyor. Diğer çeşitlerde hasat başlamadığından fiyatlar henüz gündeme gelmedi.” diye konuştu.

Etiketler: