Uzman Dr. Mehmet Aydemir: Hastalara ve vatandaşlara tavsiyemiz temastan uzak durmaları

Havaların soğuması, okulların başlaması ve toplu taşımalarda kalabalığın artmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı. Dr. Mehmet Aydemir, hastalara ve vatandaşlara temastan uzak durmayı tavsiye etti.

Ekleme: 01.10.2022 16:25:12 / Güncelleme: 01.10.2022 16:25:12 / Güncel / Manisa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Havaların soğumasıyla toplumda artan gribal enfeksiyonların kalabalıklar nedeniyle yayıldığını dile getiren Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Aydemir, hastalara kalabalık ortamlardan uzak durmalarının tavsiye etmemin yanı sıra bol sıvı tüketmelerini önerdi.

Kronik hastaların ekim ve kasım aylarında dozlarını yeterli düzeyde yapmaları konusunda uyaran Aydemir, hastalığın başlaması durumunda onlarda daha ağır seyredebileceği, solunum yetersizliği geliştirebileceği hatta hastaneye yatışı dahi gerektirebilecek seviyeye gelebileceğini dile getirdi.

Havaların soğumasıyla, toplu taşıma araçlarında kalabalığın artması ve okulların başlamasıyla birlikte gribal enfeksiyonlarda artışın olduğunu belirten Aydemir, bu hastalıktan korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durmaları, temastan uzak durmaları, özellikle yaşlı ve hastalığı olanlarda maske takmaları ve bol sıvı tüketilmesine dikkat çekti.

"Özellikle yaşlı ve hastalığı olanlar maske takmalı ve bol sıvı tüketmelidir"

Havaların değişim göstermesiyle toplumda artan gribal enfeksiyonun, okul ve toplu taşıma araçlarında oluşan kalabalıklar nedeniyle yayıldığını belirten Aydemir, "Son zamanlarda havaların soğuması, toplu taşıma araçlarında kalabalığın artması, okulların başlamasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış oldu. Bu şikayetlerle gelen hastalarda da artış oldu. Bizim hastalara ve vatandaşa tavsiyemiz daha çok kalabalık ortamlardan uzak durmaları, temastan uzak durmaları, özellikle yaşlı ve hastalığı olanlarda maske takmaları ve bol sıvı tüketmelidir. Okul ortamında özellikle çocuklar birbirleriyle temas ettikleri için enfeksiyonu aileye taşıma ve enfeksiyonun yayılma ihtimali daha fazla oluyor. Özellikle çocukların bu yönden korunması ve ikaz edilmesi uygun olur." dedi.

"Kronik hastalar ekim ve kasım aylarında dozlarını yeterli düzeyde yapsınlar"

Havların soğumasıyla yaşlı, kronik hastaları ve birçok rahatsızlığı olan insanlarda aşı yapım zamanının geldiğini ve mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Aydemir, "Yaşlılarda ve özellikle kronik hastalığı olanlarda diyabet, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, astım ve koah olan hastalarda artık aşı zamanı geldi. Ekim ve Kasım aylarında özellikle dozlarını yeterli düzeyde yapsınlar çünkü bunları da hastalık başlayınca daha ağır seyredebiliyor, solunum yetersizliği gelişebiliyor. Hastaneye yatışı dahi gerektirebiliyor." ifadelerini aktardı.

Gribal enfeksiyonlara karşı korunmayı ve tedavi sürecini aktaran Aydemir, "Hastalarının özellikle gıda almada bol meyve tüketmeleri, meyve suları tüketmeleri, bitki çaylarını tüketmelerini ve bol sıvı almalarını tavsiye ediyoruz. Düzenli gıdalarını ayarlamalarını istiyoruz. Tedavi olarak biz daha çok hastalarda semptomatik tedavi yapıyoruz. Rinit ve boğaz ağrısıyla gelen hastalarda onlar da halsizlik, ateş, öksürük ve burun tıkanıklığı olabiliyor. Başlangıç için sadece semptomatik tedavi, ağrı kesici ve öksürük şurupları boğaz spreyleri yeterli oluyor. Ancak ilerleyen safhalarda sekonder enfeksiyonla bakteriyel enfeksiyonlar gelişebiliyor. Buna bağlı olarak fenomeni ve solunum yetersizliği gelişebiliyor. Antibiyotik tedavisi ekliyoruz, antibiyotik tedavisi yeterli gelmezse hastanın hastanede yatışı ve tedavisi gerekebiliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar