Kızıltepe halkı: "Köylerde yapılan ifsat etkinliklerini hiçbir şekilde istemiyoruz"

​Geçtiğimiz günlerde Uluslararası ülkelerden gelen bir grup tarafından sirk adı altında Kızıltepe'nin Korsu (korso) ve Kaşıklı (Çızavıza) köylerinde Müslümanlar için kutsal mekanlar olan cami önünde gerçekleştirildi.

Ekleme: 30.09.2022 15:50:12 / Güncelleme: 30.09.2022 15:50:12 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Uluslararası ülkelerden gelen bir grup tarafından Mardin Kızıltepe ilçesindeki köylerde düzenlenen ifsat etkinlikleri hem ilçe halkı hem de siyasi parti temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Bu tür faaliyetlerin cami önünde yapılması HÜDA PAR Kızıltepe ilçe başkanlığı ve Kızıltepe halkı tarafından kınandı.

HÜDA PAR Kızıltepe ilçe başkanı Abdullah Kavan, festival adı altında Türkiye'nin birçok ilinde icra edilen bu programların amacının nesli ifsat etmek ve ahlakı yozlaştırmak için olduğunu belirtti.

“Özellikle üniversiteli gençlerin ahlakını bozma, onları ifsat etme adına bu tür programlar başladı”

Son dönemlerde festival adı altında Türkiye'nin birçok ilinde bazı programların icra edildiğini söyleyen Kavan, "Nesli ifsat etme, ahlakı yozlaştırma adına bazı adımlar atılıyor. Başta Korsu ve Kaşıklı köyleri olmak üzere burada yabancı uyruklu kişiler tarafından bazı festivaller icra edildi. Aslında bu bir projedir ve bu projeye üniversitelerde başlandı. Özellikle üniversiteli gençlerin ahlakını bozma, onları ifsat etme adına bu tür programlar başladı. Daha sonraki dönemlerde birçok ilde halka açık olan yerlerde festivaller düzenlenmiş ve toplumu ifsat etme hareketleri başlamıştır. Buna birçok sivil toplum kuruluşu ve duyarlı vatandaşlarımız tepki göstermiş ve birçok yerde bu festivallerin iptal edilmesine de vesile olunmuştur. Fakat son dönemlerde Kızıltepe ilçemizle özellikle köylerle ilgili çok garip bir durum oluştu. Festival adı altında köylerde danslı müzikli ahlakı yozlaştırma adına bazı programlar icra edildi. Bununla ilgili olarak birçok vatandaşımızdan tepkiler aldık." ifadelerini aktardı.

Sanat adı altında yapılan bu ifsat etkinliklerinin kutsal ibadethaneler olan cami önünde yapılmasının kabul edilmez olduğunu vurgulayan Kavan, “İşin garip tarafı başta ABD olmak üzere Çin, Belçika, Almanya gibi yerlerden gruplar oluşturuluyor ve gelip Kızıltepe'nin en ücra köylerinde bu programlar icra ediliyor. Bu doğal olarak halkımızda ‘bunlar hangi amaçla kimler tarafından yapılıyor ve bunun amacı nedir?’ şeklinde sorular soruyorlar. Özellikle bazı köylerde cami önünde bu festivallerin gerçekleştirilmesi kabul edilemez." şeklinde konuştu.

“Bu etkinlikler kimin adına, hangi amaçla yapılmış”

HÜDA PAR Kızıltepe ilçe başkanı Abdullah Kavan

Halkın dini hassasiyetleriyle oynayan bu faaliyetleri düzenleyenler hakkında soruşturma açılmasını ifade eden Kavan, "Bizim vatandaşlarımız dindardır, geleneklerine göreneklerine, inançlarına bağlıdır. Bu etkinlikler kimin adına, hangi amaçla yapılıyor. Ve ta Çin'den Amerika'dan hangi niyetle gelip Kızıltepe’nin en ücra köşelerinde, kırsal kesiminde festivaller düzenleyip cami dibinde sözlü, müzikli, danslı şekilde programlar icra ediliyor? Biz mülki amirleri, ilgili kişileri buradan bu konunun araştırılmasına davet ediyoruz. Gerekirse bunlar hakkında bir soruşturma başlatılmalıdır." dedi.

“Bölgemizin örflerine aykırı hareketleri yapıyorlar”

Şemseddin Aklan

Yapılan bu tür faaliyetlerin bölgemizin örf ve adetlerine uygun olmadığını söyleyen Şemseddin Aklan, bunun bir daha yapılmaması için yetkililere seslenerek, "Güneydoğu'da ne olduğu belli olmayan bir grup, bayanları alıp camilerin önünde sözde program diye oynatıyorlar. Bölgemizin örfüne aykırı hareketleri bir de caminin önünde yapıyorlar. Bunları kınıyoruz. Milletimiz hassas bir toplumdur. Bunu kim yapıyor, kim sponsor oluyor, ne amaçla yapılıyorsa lanetliyoruz. Bu tip olayların bölgemizde olmamasını istiyoruz. Devletin bunun üzerinde durması lazım." ifadelerini aktardı.

“Bizim milletimiz Müslümandır, Müslüman bir toplumdur”

Mehmet Selim Akın

Dini değerlerimiz olan camilerin yanı başında yapılan bu tür gösterilerin yapılmamasını ve bu etkinlikleri protesto ettiklerini belirten Mehmet Selim Akın, "Mardin Kızıltepe köylerine, Almanya'dan, Amerika'dan yabancı ülkelerinden kadınları getirip bir de caminin önünde dans yaparak millete izlettiriyorlar. Bizim milletimiz Müslümandır, Müslüman bir toplumdur. Bu tür ahlaksızca şeyleri istemiyoruz." şeklinde vurguladı.

“Bu tür durumlardan rahatsızız”

Ferhan Akın

Yabancı ülkelerden gelenlerin dini değerlerimizle alay ettiklerini ve bu tür etkinliklerin durdurulması gerektiğine dikkat çeken Ferhan Akın, "Amerika'dan yabancı ülkelerinden kadınları getirip bir de tam caminin önünde dans yaptırıyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Bu tür durumlardan rahatsızız. Yetkili kişilerden yardım istiyoruz. Bu faaliyetlerin durdurulmasını istiyoruz. Bu durumu protesto ediyoruz." dedi.

“Sosyal medya ve internet ortamı gençleri yeterince bozuyor”

İbrahim Gümüş

Dini hassasiyeti olan bölgelerde yapılan bu organizasyonların ahlaksızca olduğunu belirten İbrahim Gümüş ise “Memleketimizde yapılan bu festivaller ahlaksızca bir etkinliklerdir çünkü burası Müslüman bir bölgedir. Zaten sosyal medya ve internet ortamı gençleri yeterince bozuyor. Köy muhtarları kanaat önderleri ve yetkililerin bu ahlaksızlıkları kabul etmemeleri gerekir. Gençlerin bu tür faaliyetlere katılmamaları gerekir." ifadelerini kullandı.

“Kadın ve erkeklerimiz bu ortamda ifsada sürüklenmektedir”

Bu faaliyetlerin bir daha yapılmaması adına yetkililere seslenen Gümüş, bu etkinlikleri göz ardı edenlerin vebale girdiklerine dikkat çekerek, "Yerel yetkililer buna el atamıyorsa yüksek mercili yetkililere sesleniyoruz. Yapılan bu etkinliklerde mahremiyet göz ardı edilerek uygunsuz elbiselerle iç içe durmaktadırlar. Genç kadın ve erkeklerimiz bu ortamda ifsada sürüklenmektedir. Toplumun bu tür etkinliklere ihtiyacı yoktur. Bu faaliyetleri organize edenler ve destek verenler toplumun değerlerini hiçe sayarak vebale girmiş oluyorlar." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar