Kırgızistan, Tacikistan tarafının saldırılara son verdiğini duyurdu

Kırgızistan makamları, Tacik yetkililerle yapılan görüşme sonrası saldırıların son bulduğunu bildirdi.

Ekleme: 17.09.2022 16:05:12 / Güncelleme: 17.09.2022 16:21:27 / Güncel
Destek için 

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Servisinden yapılan açıklamada, Kırgız komiteden Ularbek Sharsheev ile Tacik sınır birliklerinin komutanı Rajabali Rahmonali arasındaki görüşme gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, Tacik ordusuna ait birimlerin, bahsi geçen kişilerin arasındaki görüşmelerin ardından Kırgızistan topraklarını bombalamayı bıraktığı bildirildi.

Açıklamada, "Tacik tarafı, Oş bölgesinin Çon-Alai ilçesine bağlı Teshik-Tash, Karamyk ve Karool-Dobo köylerindeki Kırgız sınır muhafızlarının mevzilerini havan ve topçu tesislerinden bombalamayı durdurdu." denildi.

Kırgız tarafına göre Cuma sabahı Tacikistan, Eki-Tash, Chir-Dobo, Kum-Mazar, Kulundu, Maksat, Zhany-Jer ve Orto-Boz bölgelerindeki Kırgız sınır müfrezelerinin yanı sıra Semerkandek'i bombalamaya başladı. Bişkek, siviller de dahil olmak üzere şu ana kadar 24 kişinin öldüğünü, 121 kişinin de yaralandığını belirtti.

İki devletin sınırındaki durum 14 Eylül'de bozuldu. Kırgız tarafına göre, Tacik sınır muhafızları Çarşamba günü Kırgızistan'ın Bulak-Bashy bölgesinde sınır bölgesine girerek "muharebe pozisyonu" aldı. Kırgız tarafın, bölgeyi terk etme talebine karşılık olarak Tacikistan sınır muhafızları ateş açtı ve ardından çatışma çıktı. Birkaç saat sonra Batken bölgesindeki Kak-Sai ve Pasky-Aryk bölgelerinde de silahlı çatışmalar yaşandı. (İLKHA)