Şili'de buzul kütlesinin kopma anları kameraya yansıdı

​Şili'nin Patagonya bölgesindeki bir milli parkta, buzul kütlesinin koparak dağdan aşağıya düşme anları cep telefonu kamerasına yansıdı.

Ekleme: 14.09.2022 13:35:10 / Güncelleme: 14.09.2022 13:35:10 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Pategonya bölgesinde Queulat Ulusal Parkı'nda, sıcaklığın ve yağışın etkisiyle buzul kütlesi 200 metre yükseklikteki dağdan koparak vadiye düştü.

Buzulun düşme anları o sırada bölgede bulunan turistler tarafından kayda alındı. Kayıtlarda buzulun bir akarsu gibi adeta aşağıya aktığı görülüyor ve büyük bir gürültü çıkardığı duyuluyor.

Santiago Üniversitesi iklim bilimcisi Raul Cordero Reuters'a yaptığı açıklamada, buzul kütlelerin kopmaların normal olduğunu, ancak bu olayların sıklığının rahatsız edici olduğunu kaydetti.

Cordero, "Çünkü bu tür bir olay, ısı dalgaları veya yoğun sıvı yağış olayları tarafından tetikleniyor ve her iki şey de, yalnızca Şili'de değil, gezegen genelinde giderek daha sık gerçekleşiyor." dedi.

Cordero'ya göre, buzulun kopuşundan önce Patagonya'nın o bölgesinde "çok anormal" sıcaklıklara sahip bir ısı dalgası vardı.

Küresel ısınmanın sonuçlarından birinin de buzul kopmaları olduğuna işaret eden Cordero, bunun son zamanlarda Himalayalar ve Alpler'de olduğu gibi Patagonya'da yaşandığını ifade etti.

Bilim adamları, ısınmadaki keskin artışların insan kaynaklı iklim değişikliği ve sera emisyonlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar