Muttaki: ABD İHA'larının Afganistan hava sahasında bulunması uluslararası yasalara aykırı

​Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Bakanlığın son bir yıllık icraatlarını kamuoyu ile paylaştı.

Ekleme: 08.09.2022 12:05:14 / Güncelleme: 08.09.2022 12:09:23 / Dünya
Destek için 

Hükümetin ulusa hesap verme programı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, bakanlık olarak yürüttükleri dış politikaya ilişkin kamuoyuna bilgilendirmede bulundu.

Dış politikada son bir yılda yaptıkları icraatları aktaran Muttaki, geçen yılki çabalarıyla ülkenin tüm sınırlarının yurt dışına giden vatandaşlara ve iş adamlarına açıldığını söyledi.

Muttaki, Dışişleri Bakanlığı'nın dünyadaki birçok ülkeye, Kabil'deki büyükelçiliklerini aktive etmeleri konusunda çağrıda bulunduğunu ve dünya ülkeleriyle diplomatik bağları güçlendirmeleri konusunda güvence verdiklerinin altını çizdi.

İhracat ve ithalat sektöründe yerli iş adamlarına daha fazla kolaylıklar sağlandığını ifade eden Bakan Muttaki, Afganistan'da üretilen kuru ve yaş meyvelerin yabancı ülkelere ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

Afganistan'daki faaliyetlerini şeffaf bir şekilde ve devlet müdahalesi olmadan sürdürebilmeleri için birçok kurum ve yardım kuruluşu ile iyi ilişkiler kurduklarını hatırlatan Muttaki, bu kuruluşların Afganistan'daki deprem ve sel mağdurlarına daha fazla insani yardım sağlanmasında etkin rol oynadıklarına işaret etti.

"9 ülkede büyükelçiliklerimizi yeniden açtık"

Bakan Muttaki, son bir yıl içerisinde konsolosluk hizmetlerinden bir milyar Afgani'den daha fazla gelir toplandığını belirtti.

Komşu ülkelere yaptığı gezilerin, ekonomik ve insani yardım etkileşimi açısından olumlu geçtiğini dile getiren Muttaki, Pakistan, İran, Türkiye, Rusya, Özbekistan, Katar, Çin, Türkmenistan ve Kazakistan'da Afgan büyükelçiliklerinin yeniden açıldığını, eski diplomatların yanı sıra yeni diplomatların atandığını, bu ülkelerde büyükelçiliklerinin hizmet verdiğini söyledi.

Muttaki, dış politikada yaptıkları görüşmeler ve kurdukları iyi ilişkiler neticesinde Rusya, İran, Pakistan, BAE, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Katar, Çin, Hindistan gibi birçok ülkenin Afganistan'daki büyükelçiliklerini aktif hale getirdiklerini hatırlattı.

"Birçok ülkeye uçak seferleri yeniden başlatıldı"

Zaferden sonra askıya alınan uçak seferlerinin; İran, Suudi Arabistan, Çin, BAE, Türkiye ve Katar'a yeniden başlatıldığını söyleyen Muttaki, iş adamları ve yatırımcılara vize kolaylığı sağlandığını kaydetti.

Son bir yıl içinde birçok diplomat, dışişleri bakanı ve ülke özel temsilcisinin Afganistan'ı ziyaret ettiğini anımsatan Bakan Muttaki, bunun bakanlığın önemli başarılarından biri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Doğal afet mağdurları için uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini çekmek için konferans düzenlediklerini kaydeden Muttaki, bu konferans vesilesiyle birçok ülkenin Afganistan halkına yardım etme sözü verdiğini söyledi.

"ABD İHA'larının Afganistan hava sahasında bulunması uluslararası yasalara aykırı"

ABD'nin insansız hava araçlarının (İHA), bağımsız bir ülke olan Afganistan hava sahasını ihlal etmesi konusuna da değinen Bakan Muttaki, bu ihlallerin hem uluslararası yasalara hem de Doha Anlaşması'na aykırı olduğunu ifade etti.

Basın toplantısı aracılığıyla komşu ülkelere de çağrıda bulunan Muttaki, Afganistan'a karşı yapılacak operasyonlara, özellikle komşu ülkelerin kendi topraklarını kullanıma açmaması gerektiğinin altını çizdi.

"ABD, Eymen el-Zevahiri'yi Kabil'de katlettiğine ilişkin herhangi bir kanıt sunamadı"

Muttaki, ABD'nin, El-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'yi Kabil'de katlettiğine ilişkin Afgan hükümetine henüz herhangi bir kanıt veya belge sunamadığına dikkat çekti.

Afgan hükümetinin olayla ilgili soruşturmasının henüz tamamlanmadığını da sözlerine ekleyen Muttaki, soruşturma tamamlandıktan sonra olayla ilgili bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

"Şu ana kadar hiçbir ülke İslam Emirliği'ni resmen tanımasa da etkileşim ve ziyaretlerimiz tamamen resmidir"

Afganistan Dışişleri Bakanı, şu ana kadar hiçbir ülkenin İslam Emirliği'ni resmen tanımadığını ancak ülke yetkililerinin etkileşimleri ve ziyaretlerinin tamamen resmi olduğunu ve bazı ülkelerin diplomatlarını kabul ettiğini kaydetti.

Muttaki, son olarak ülke genelinde DAİŞ'in kontrolünde hiçbir yerin olmadığını ve DAİŞ'in Afganistan İslam Emirliği güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını söyledi. (İLKHA)