Berberler: Tatil uygulamasıyla birlikte denetimler de olmalı

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının 1 Ekim'den itibaren haftanın bir günü kapalı olacağı kararı ile ilgili konuşan berber esnafı, tatilin herkesin hakkı olduğunu belirterek denetimlerin de olmasını istediler.

Ekleme: 22.08.2022 11:25:08 / Güncelleme: 22.08.2022 11:28:46 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ticaret Bakanlığının, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla 81 il Valiliğine gönderdiği karara göre; berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın hangi günü kapalı olacağı valiler tarafından belirlenecek.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının aynı gün kapanması zorunlu olmayıp valilerce ayrı kapanma günleri belirlenebilecek.

Kapatma kararını olumlu karşılayan Şanlıurfa'daki berber esnafı, hafta sonu yoğunluk olduğundan dolayı tatil gününün hafta içi olması gerektiğini ifade etti.

 

Tatil gününde esnafın ailesiyle birlikte zaman geçirebileceğini söyleyen berber esnafı, berberlerin kapalı olduğu günde denetim yapılmasını talep etti.

"İnsanın ailesine ve kendisine zaman ayırması gerekir"

Berber Mahir Çiçek

Berberin de dinlenmeye hakkının olduğunu ifade eden Mahir Çiçek, "Bu karar önceden de uygulanıyordu. Daha sonra Fakıbaba döneminde değişti. Bir insanın da dinlemeye ve tatil yapmaya hakkı var. Bence uygulanacak karar güzeldir. Diğer berber arkadaşların da dükkânlarını kapatmaları gerekir.  İnsanın ailesine ve kendisine zaman ayırması gerekir. 7 gün boyunca çalışıyoruz, nereye kadar? Sabah 9'dan akşam 9'a kadar işyerindeyiz. Bir hayatımız yok. Tatil gününde de bari o hayatın tadını çıkaralım. Tatil, bayram öncesinde istisna edilebilir. Bayrama yakın tatil günü denk gelirse mecburen işyerini açacaksın. Benim çocukluğumda berberleri Pazar günü açmak yasaktı. Açanlara cezai işlem uygulanıyordu. İnsanlar bazen para derdine düştükleri için yanlıştı. Berberler sabaha kadar açık kalsa da insanlar gelir. Belirli bir düzene konulduğu zaman hem berber hem de müşteri için iyidir." dedi.

"Haftada bir gün tatil iyidir"

Berber İbrahim Demir

Berberlerin hafta sonu yoğun olduğundan dolayı tatil gününün hafta içi olmasını isteyen İbrahim Demir, "Güzel bir uygulamadır. Berberde çalışanlar için de sağlıklı bir düşünce olmuş. Haftada bir gün tatil iyidir. Berberlerin psikolojik sorunları ve bazı ihtiyaçları olabilir. Haftanın bir günü mesela Salı günü tatil için uygundur. Tatil hafta içi olsa iyi olur. Berberler hafta sonu daha yoğun oluyor. Memur kesim hafta sonu berbere geliyor. Uygulamanın başlamasıyla denetim olmalı. Tatil olduğu gün berberler açık mı kapalı mı diye denetim gerçekleştirilmeli. Alınan karara da saygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Haftada bir gün herkes ailesine ve kendisine zaman ayırması çok güzel olur"

Berber Müslüm Gültekin

Uygulamanın başlamasıyla denetimin de yapılması gerektiğine işaret eden Müslüm Gürtekin, "Alınan karar çok güzel bir karardır. Bütün kuaför camiasına hayırlı olsun. Tatil olması iyi oldu. Haftada bir gün herkes ailesine ve kendisine zaman ayırması çok güzel olur. Uygulamanın başlamasıyla denetimin baskılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kontrol etmek şartıyla işyerlerinin kapalı olup olmadığı denetlenmeli. Tatil pazar günü olmalı. Pazar günü işyerimiz çok da yoğun olmuyor. Memurlar var diye tatil gününü hafta içi uygun görmüyoruz." diye konuştu.

"Zabıtanın denetim yapması gerekir"

Berber Hüseyin Burhan

Alınan karara herkesin uyması gerektiğini belirten Hüseyin Burhan, "Alınan karar çok güzel bir karardır. Bu kurala meslektaşlarımın uymasını isterim. Urfa'da bu kurala kimsenin uyacağını zannetmiyorum. Zabıtanın denetim yapması gerekir. Alınan karar çerçevesinde herkes kurala uyarsa bizde tatil etmiş oluruz. Tatil günü Salı günü olmalı. Hafta sonu tatil olmamalı. Pazar günü özellikle insanlar çalışmıyor diye berbere gidiyor." dedi.

"Tatil günü hafta içi olabilir"

Hasan İstemi

Tatil gününün hafta sonu değil de hafta için olmasını talep eden Hasan İstemi, "Tatil herkesin hakkıdır. Haftada bir gün tatil her işçinin hakkıdır. Tatilin hani gün olacağı da önemli. Özellikle hafta sonları berber sektörünün daha işlek olması nedeniyle hafta sonu tatil olması mantıklı gelmiyor. Tatil günü hafta içi olabilir. Cumartesi ve Pazar günü tatil olmaz çünkü insanlar o günlerde tıraşa geliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler