Baas rejimi tarafından katledilen 100 masum Kürd, 39 yıl sonra memleketlerinde defnedildi

Baas rejiminin, 1983'te Barzan bölgesinden topladığı 8 bin Kürd'ü katlettiği Arar Çölü'nde kalıntıları bulunan 100 kişinin iskeletleri bugün düzenlenen törenle Erbil'deki Enfal Kabristanı'na defnedildi.

Ekleme: 31.07.2022 19:45:15 / Güncelleme: 31.07.2022 19:50:06 / Güncel
Destek için 

Kayıtlara "Barzan Enfali" olarak geçen katliamın acısı hala tazeliğini koruyor.

Baas rejimi tarafından 31 Temmuz 1983 tarihinde Barzan Bölgesi'nden toplatılan ve Arar Çölü'nde kurşuna dizilerek katledilen 8 bin masum sivile yönelik başlatılan 14 günlük arama sonucunda bir toplu mezarda bulunan 100 kişiye ait iskeletler adli tıp işlemlerinin ardından bugün Erbil'de toprağa verildi.

Bağdat'a gönderilen kalıntılara ilişkin yapılan adli tıp işlemlerinin ardından 100 kişinin defni için başkentte resmi bir tören düzenlendi.

Erbil Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen ilk törene; KDP Başkanı Mesud Barzani'nin yanı sıra Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Sadr Hareketi yetkilileri ve BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert katıldı.

Enfal Kabristanı'na tabutlar içerisinde getirilen 100 Kürd’ün iskeletleri düzenlenen törenle toprağa verildi.

Törende konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani, "39 yıl önce bugün, diktatör Baas rejimi, 8 bin masum insanı vahşice Irak'ın güneyindeki çöllere sürdü. Aralarında 12 yaşında çocuklar da vardı, 99 yaşındaki yaşlılar da. Onların hiçbir suçu yoktu. O zalimlere göre onların tek suçu Barzani olmaktı…

8 bin kişinin şehit edilmesi büyük bir felakettir, derin bir yaradır. Unutmayın. Buradan şunu söylemeyi bir görev biliyorum. O kahraman anneler, evlatları babalarının yokluğunu hissetmemesi için işçilik yaptılar, alın terleriyle çocuklarını yetiştirdiler. Bu anıtın büyük bir bölümü, o annelerin yetiştirdiği annelerin evlatlarının elleriyle inşa edildi." ifadelerini kullandı.

Bağdat'taki Federal Parlamento'nun yanı sıra Kürdistan Parlamentosu ile Temyiz Mahkemesi'nin bu katliamın bir soykırım olduğuna karar verdiğini hatırlatan Barzani, uluslararası düzeyde de bu suçun soykırım olarak tanınması için çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Barzan Enfali'nin 39'uncu yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, "Nasıl ki bu suçlar ve zulümler Kürdistan halkının hayatta kalma iradesini kırmadıysa, Barzan Enfali de Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi ve direnişini kıramamıştır." ifadelerine yer verdi.

Barzan Enfali maktullerinin ailelerine Irak merkezi hükümeti tarafından tazminat ödenmesi gerektiğinin altını çizen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ise, "Bir kez daha, Enfal Soykırımı kurbanlarının yakınlarına Irak hükümeti tarafından gerekli tazminatın ödenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Yıllardır diğer maddeleri gibi anayasanın 'eski rejimin kurbanlarına tazminat ödenmesi' maddesi de ihlal edilmiştir. Bu konu daha fazla ihmal edilemez." ifadelerini kullandı. (İLKHA)