Yedi güzel adam’ın ardından..!

Türk edebiyatının unutulmaz oluşumlarından biri olan Yedi Güzel Adam’ın yaşayan son temsilcisi olan Rasim Özdenören hakkın rahmetine kavuştu.  

Ekleme: 25.07.2022 11:18:10 / Güncelleme: 25.07.2022 11:42:28 / Güncel
Destek için 

1950'li yıllarda edebiyatta 'Maraş Ekolü' diye anılan ekole de ev sahipliği yapmış olan oluşumlarından biridir. Türk edebiyatının unutulmaz oluşumlarından biri olan Yedi Güzel Adam’ın yaşayan son temsilcisi olan Rasim Özdenören hakkın rahmetine kavuştu.  

Yedi güzel adam hikayesi?

Aynı zamanda Cahit Zarifoğlu'nun kitabının adı olan 'Yedi Güzel Adam' Türk Edebiyatı'nın bir dönemine damga vurmuş, hepsi de Kahramanmaraş'tan çıkmış, Maraş Lisesi’nde eğitim görmüş olan bu ünlü şair ve edebiyatçılar için kullanılan tabirdir. Yedi Güzel Adam’ın, Diriliş, Edebiyat, Mavera ve daha birçok dergide yazıları bulunuyor.

Yedi güzel adam kimlerdir?

Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dan oluşuyor. “Yedi güzel adam” şiiri altı bölümden oluşuyor.

Yedi güzel adam şiiri

Bu insanlar dev midir

Yatak görmemiş gövde midir

Bir yara açar boyunlarında

Kolkola durup bağırdıklarında

-Ya kurbanın olam

Dağlar önüme durmuş

Ki dağlanam

Çekip pırıl pırıl mavzerler çıkardılar oyluk etlerinden

Durdular ite çakala karşı yarin kapısında

1.

Yedi adam biri bir gün

bir kan gördü

gereğini belledi

yari alsa koynuna

Ayırmaz kanı yanından

Yedi güzel adamın mi

Yedi güzel adam şiirinin konusu nedir?

“Bu insanlar dev midir / Yatak görmemiş gövde midir”. Böyle başlar Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi Güzel Adam” adlı şiiri. Şiir altı bölümden oluşur. Şiirinin bölümlerinde yedi güzel adamdan her birinin bir şey gördüğünü ve gereğini yaptığı anlatılır.

Yedi güzel adamdan biri “kan” görür, biri “aşk” görür, biri “yar”, biri “bela”, biri “dağ” diğeri de “sofra” görür. Şiirde yedi güzel adamın altısının neler gördüğünden söz edilir. Yedinci güzel adam ise diğer altı adamı görmüştür.