Çavuşoğlu'ndan Zaho saldırısı açıklaması!

Zaho’nun sınır bölgesindeki Perex tatil köyüne düzenlenen top saldırısında 9 Iraklı Arap turist hayatını kaybetmiş, 29 turist de yaralanmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan saldırıya ilişkin açıklama geldi.

Ekleme: 21.07.2022 10:12:19 / Güncelleme: 21.07.2022 10:45:36 / Güncel
Destek için 

Bakan Çavuşoğlu, ''Irak'taki saldırı ile ilgili hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Türkiye'yi suçlayıcı açıklamalar oldu. Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere saldırı olmadı.

Büyükelçiliğime herhangi bir girme söz konusu değil. Gerekli önlemler alındı. Bir grup hadsiz vize ofisimizde bayrağımızı yaktı. Büyükelçiliğimize girme teşebbüsü olmadı. Büyükelçiliğimizde bayrağımızı yarıya indirdik. Terörle mücadelede komşu ülkelerle iş birliği yapmak isteriz.'' ifadelerini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu'nun gündeme ilişkin açıklamalarından öne çıkanlar;

İRAN ZİRVESİ

Tahran'daki görüşmeler son derece faydalı oldu. İkili görüşmelerde, İran ile 30 milyar dolar hedefimiz var. Hangi adımları atmamız lazım? Petrolün yaptırımdan çıkmasıyla petrol ithalatı, enerji işbirliğini güçlendirmemiz lazım. Terör ortak belamız. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Kaçak göç ile ilgili görüşmelerimiz oldu.

SURİYE
Suriye'de bizim beklentimiz, kuzey bölgesinden terör örgütünden temizlenmesi. Rusya ile vardığımız bir mutabakat var. Beklentilerimizi ilettik kendilerine.

Rejime karşı olan güçlü bir muhalefet var. Ülkede neden bu Arap baharını başlattıkları belli. Terörle mücadele konusunda farklı düşünüyoruz. PKK'nın terör örgütü olduğunu herkes biliyor. Bu iki ülkenin açıklamaları ortada ama bizim ne söylediğimiz önemli. Fırat'ın doğusunda PKK'ya yönelik harekata ABD ve Rusya'nın taahhütleri sonrası ara verdik. Bu iki ülke taahhütte bulundu. Bugüne kadar bu gerçekleşmediği için saldırılarını sürdürdü. Böyle durumda ABD, Rusya olsa ne yapar?

TAHIL KORİDORU

Tahıl koridoru konusunda samimi bir çaba sarf ediyoruz. Ülke olarak tahıl konusunda biz yeterliyiz ama makarna un ihracatının devam etmesi için bizim firmalarımız tahıl ihracatı yapıyor ama asıl kendimizi düşündüğümüz için değil. Dünyada enerji, gıda ve göç krizi var. Bu bakımdan kendimizi sorumlu görüyoruz. Bu bakımdan kendimizi sorumlu görüyoruz. Teknik düzeyde de görüşmeler devam etti. En son, askerlerimizden oluşan bir heyet Moskova'ya gitti. Teknik görüşmeler yapıldı. Görüşme sonrası tarafları da bilgilendiriyoruz. Açık ve şeffaf biçimde. En son İstanbul'daki toplantı önemli bir toplantıydı. Tahıl konusunda umutluyuz. Önümüzdeki günlerde güzel haberler vermeyi diliyoruz.

F-16 SATIŞI

F-16'nın önündeki engellerin kaldırılması lazım. ABD kendi içinde bu prosedürü bitirmeli. Teknik açıdan görüşmelerimiz olumlu gelişti bugüne kadar. Temsilciler Meclisi kararı bağlayıcı değil. Senato'da da bir karar alınacak. Ondan sonra ortak bir karar çıkacak. Biz ABD ile olsun diğer müttefiklerle olsun, savunma sanayiinde de işbirliği yapmak isteriz. F-16'yı almak için girişimde bulunduk ama kolumuzu bağlayacak bir formüle de evet dememiz mümkün değil. Yunanistan hava sahası derken ne kastediliyor? Adacıklar var. Yunanistan'ı haklı görmenin gerekçesi ne? ABD, denge politikasından sapma yaşamıştır, buna yeniden geri dönmesi gerekiyor.

YUNANİSTAN İLE YAŞANAN GERİLİM

Yunanistan 10 mil talep ediyor. ABD, Yunanistan'a da savunma sanayi ürünleri veriyor. Peki Yunanistan hava sahamızı ihlal etti. Yunanistan'a bir ürün verirken, Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmeme şartı koyuyor musunuz?
Bazı adalar İtalyanlar tarafından silahlandırmama şartı ile Yunanistan'a verilmişti. Fiili durum ne? Yunanistan bu adaları silahlandırıyor. Yunanistan en önemli şartı ihlal ediyor ve Türkiye'ye yönelik silahlandırıyor. Yunanistan aylar sonra açıklandı, yok Yunanistan'a yönelik tehdit varmış. Yunanistan anlaşmalara uymazsa egemenlik tartışmasını başlatırız dedik ve başlatmış bulunuyoruz.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

İsveç de Finlandiya da, bu ilkenin NATO'ya üye olmasına karşı olanlar var. İçlerindeki terör örgütleri de o ülkelerin NATO'ya üye olmalarına karşı. Aşırı sol partinin milletvekilleri de onlar da gösterilere katıldı İsveç'te. Bu iki ülkenin taahhütleri var. Bizim muhatabımız yönetimler. Şimdi bunları yerine getirmeleri gerekiyor. Mutabakat zaptındaki unsurları yerine getirmezlerse biz de onaylamayız. Muhalefet partileri de orda herhangi bir PKK eylemi olduğunda AK Parti iktidarını suçlamak yerine biz de izin vermeyiz demesi gerekiyor. Bu mesele sadece iktidarın meselesi değil.

Etiketler: