Sündüs Şehitleri mezarları başında anıldı

Van'ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Sündüs Yaylası’nda 18 Temmuz 1993 yılında PKK tarafından kurşuna dizilerek katledilen 14'ü çocuk, 24 kişi mezarları başında anıldı.

Ekleme: 18.07.2022 15:10:10 / Güncelleme: 18.07.2022 15:12:20 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şehitlerin isimlerinin yazıldığı dövizlerin asıldığı Belediye Parkı'ndaki program sıcak havaya rağmen yoğun katılımla gerçekleşti.

Programda konuşan Kaymakam Ömer Tuğrul Kundakçı, şehitliğe gittikleri zaman, mezar taşlarına baktığında vicdanının sızladığını, gözlerinin dolduğunu, kelimelerin boğazında düğümlendiğini belirtti.

“İnsan aklının almadığı bir katliam yapıldı”

“Henüz 1-2-3-4 yaşlarında çocukların nasıl şehit edildiğini görüyorsunuz.” Diyen Kundakçı, şunları söyledi:

“İnsan aklının almadığı bir katliam yapıldı. Sizlere bu acıları yaşatanlardan emin olun hesap soruluyor, her zaman sorulacaktır. Sündüs şehitlerinin acısı 80 milyonun vatandaşımızın vicdanındadır. Her bir vatandaşımız sizlere sahip çıkıyor, acınızı paylaşıyor. PKK terör örgütü bu topraklarda yaşayan insanlara yıllarca her türlü kötülüğü yapmaya çalıştı. Bölgenin kalkınmaması için, buradaki insanların gelişmemesi, kaliteli bir hayat yaşamaması için her zaman ellerinde silah ve kanla buraya gelmiştir. Katliamlar yapmışlar. Emin olun artık bugünlerin sonuna gelmek üzereyiz. Bu topraklar örgütten ve destekçilerinden sonsuza dek temizlenecektir. Bundan emin olunuz. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Bu hain yapı, PKK, PKK'yı destekleyenler, PKK'nın arkasında bulunanlar, PKK'nın siyasi uzantıları emin olsunlar ki bu topraklar onlara dar gelecek. Bu topraklardan çekip gitmek zorunda kalacaklar. Sizlerin içindeki o acı, sizlerin vicdanını sızlatan bu acılar, onları kahredecektir."

 

Bahçesaray Şehit Aileleri Derneği Başkanı Sabahattin Samsa da 1993 yılında masum insanların PKK tarafından katledildiğini anımsattı.

Katliamda annesi Huri Samsa ve akrabalarını da kaybettiğini belirten Samsa, "18 Temmuz 1993 gecesi bizim için bir tufandı. Şehit olan 24 kişinin adlarına bakın. Söyleyecek söz bulamıyoruz. Hürriyet Sevgili yaşasaydı bugün bizim gibi aile reisi olacaktı. Yunus Sabırlı, Muhammet Yaşa, Azat Sabırlı da öyle. Kızlarımız yaşasaydı şimdi birer ev hanımı olacaklardı. PKK terörünü ve destekçilerini lanetle ve şiddetle kınıyorum. Devletimiz bunlara gereken dersi verdi. Devletime ve milletime minnettarım." dedi.

Programdan sonra Sündüs Şehitliği'ne kadar yürüyen şehit yakınları Kur'an-ı Kerim okuyup, dua etti.

Programa, Cumhuriyet Savcısı, Bahçesaray Belediye Başkanı, İlçe Jandarma Komutan Vekili, İlçe Emniyet Amir Vekili, Şehit Gazi Sendikası Başkanı Tayyip Dalgın ve şehit yakınları katıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler