Mahalle sakinleri kötü kokuların yükseldiği dereye bir çözüm bulunmasını istiyor

Gaziantep'te bir mahallede bulunan dereden kötü kokular gelmesinden şikayetçi olan mahalleli, yetkililerin söz konusu dereye bir çözüm bulmasını istiyor.

Ekleme: 14.07.2022 12:09:36 / Güncelleme: 14.07.2022 12:29:20 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesine bağlı Umut Mahallesi'nde bulunan bir derenin çevreye yaydığı kokudan dolayı rahatsız olan mahalleli, mahallede diyaliz tedavisi gören hastalarının bu kokuya maruz kaldığını belirtti.

Derenin yıllardır koktuğunu ve her ne kadar temizlik yapılsa da bir türlü kokunun giderilmediğini ifade eden mahalleli, kalıcı bir çözümün bulunması gerektiğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.

Derenin çevreye yaydığı pis kokudan ötürü birçok çocuğun rahatsızlanarak hastalandığını belirten mahalleli, insan sağlığını olumsuz etkileyen böyle bir derenin derhal temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Söz konusu derede senede sadece bir defa temizlik yapıldığını söyleyen mahalleli, yapılan hizmetlerin toplumun her kesimindeki vatandaşlara aynı önemde yapılması gerektiğini ifade ederek yetkilileri göreve çağırdı.

İnsan sağlığına tehdit oluşturan bu derenin derhal kapatılması gerektiğini belirten mahalle sakini Veysel Korkmaz, söz konusu dereden yükselen kokuların insanlaın yaşamını olumsuz etkilediğini belirtti.

Korkmaz, "Şimdi benim annem yarım saat önce diyalizden geldi ve ben şu an dere sokağında oturuyorum. Annem bu pis kokuyu çekiyor. Bu sadece benim annem diye demiyorum, bizim mahallede 5 kişi daha rahatsızdır. Bu mahalledeki dere yatağının temizliğini hastalar ve yaşlılar için istiyoruz. GASKİ'de bu dereye bakan birimin öncelikle bu suyun nereden geldiğini araştırması lazım. Eğer insan sağlığına bir zararı varsa bunun direkt kapatılıp durdurulması lazım. Gaziantep'i ikiye bölen bir dere var birisi Şehitkamil biri Şahinbey ilçesinde bulunuyor. Alleben Deresi burası kadar kokmuyor." dedi.

"Halkın sorunları gözardı edilmesin"

Veysel Korkmaz ve annesi

Yetkililerin bu dereyi ve kokuyu görmezlikten geldiğini dile getiren Korkmaz, "Buradaki dere neden kapatılmıyor. Buna bir çözüm bulmalarını istiyorum. Çocuklar, gençler kokudan rahatsız olup hastalanıyorlar. Kokusundan insan oturduğu yerde rahatsızlanıyor. Ben bu sorun için belediyeyi arıyorum 15-20 gün sonra geliyorlar temizlik yapıyorlar. Aramadığın sürece gelip temizlik yapmıyorlar. Deredeki pisliklerden ve kokudan durulmuyor." diye konuştu.

Yaklaşık üç yıl önce yağan şiddetli yağıştan dolayı derenin taştığını ve evleri su bastığını ifade eden Korkmaz, yetkililerin bir an önce buraya bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Korkmaz, "Benim yüzde yüz raporlu hastam var. Hastam için evime doğalgaz çekmek istiyorum ama bu mahalleye doğalgaz verilmiyor. Devletin buna bir çözüm bulmasını istiyorum. Eğer yıkıma gidiyorsa TOKİ bu konuya bir el atsın. Karşıdaki apartmanlara doğalgaz verilmiş ama bu mahalleye doğalgaz verilmiyor. Madem ki mahalleye bitişik olan bu apartmana doğalgaz veriliyor. Bu müstakil evlere de verilmesi gerekiyor. Bu müstakil evde oturanlar insan değil mi, sadece dairede oturanlar mı insan oluyor?" şeklinde konuştu.

"Oğlumun akciğer zarı bu kokudan dolayı zarar gördü"

Ayşe Esla

Evlerinin önünde kokudan dolayı oturamadıklarını ifade eden Ayşe Esla ise, "30 seneden beridir burada oturuyoruz. Kiradan kurtulmak için bu evi satın aldık ama burada kokudan oturamıyoruz. Oğlumun akciğerinin zarı bu kokudan dolayı zarar gördü. Benim oğlum tek değil mahallede birçok çocuk hasta oldu. Burada kendi evimizin önünde bu kokudan dolayı oturamıyoruz. Misafirlerimiz geliyor, kalkıncaya kadar burnunu tutuyor. Burada hiçbir tadımız kalmadı artık." dedi.

Çevreye yayılan kokudan dolayı sivrisineklerden geçilmediğini belirten Esla, "Yıllardır bu dere böyle pis kokuyor. Ne bir belediye başkanı ne de bir yetkili bu sorunla ilgileniyor. Kendileri acaba bu kokuda otururlar mı? Kendileri gelsin bir gün bizim misafirimiz olsun. Mahallede gezsin eğer gezebilirse. Bir seneden beridir ilk defa geçenlerde buranın temizliği yapıldı. Temizlik yapıldıktan sonra çöp oluyor yine kirleniyor zaten, fakat koku bir türlü gitmiyor. Eğer çözüm olacaksa buranın üstü kapatılsın. Çoluk çocuk burada nefes alıp veriyor. Burası resmen hastalık doğuruyor." diye konuştu.

"Bu kokudan dolayı bir gün dışarıda oturamıyoruz"

Ayşe Yılmaz

Yaklaşık 33 yıldır bu mahallede oturduklarını ve kokudan dolayı kendilerine misafirin gelmediğini söyleyen Ayşe Yılmaz, "33 senedir bu mahallede oturuyoruz. Bu kokudan dolayı hiçbir misafir bize gelmiyor. Bu kokudan dolayı bir gün dışarıda oturamıyoruz. Bizim hepimize hastalık geldi. Kiminde damar tıkanıklığı meydana geldi, kiminde tifo oluştu. Buranın hali ne olacak? Hep böyle kokacak mı? Bize de yazık, biz de insanız. Hiçbir yetkili görmüyor mu burayı acaba? diye düşünüyorum. Buradan ne çektiğimizi Allah bilir. Bunun vebali hepsi devletin ve yetkiyi ellerinde bulundurup hiçbir şey yapmayanlaradır." şeklinde konuştu. 

Kokudan dolayı geceleri yatmakta zorlandığını belirten Hüseyin Öner ise yetkililerin bir an önce bu duruma bir el atması gerektiğini ifade ederek çözüm bulunmasını istedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler