Erzurum'da hasta, bilinci açık şekilde kalp ameliyatı oldu

Erzurum'da böbrek ve akciğer hastalığı ile kalp yetmezliği bulunan Muşlu Halis Gülesmer, uyutulmayıp kalp akciğer makinesine de bağlanmadan baypas ameliyatıyla tedavi edildi.

Ekleme: 07.07.2022 12:31:48 / Güncelleme: 07.07.2022 12:31:48 / Sağlık
Destek için 

Muş'ta 1 yıldır diyaliz tedavisi gören ve akciğer hastalığı ile ileri derece kalp yetmezliği olan 59 yaşındaki Gülesmer, bu sürede geçirdiği 3 kalp krizi sonucu kalp kasılma gücü yüzde 25'e kadar düştü.

Gülesmer, ileri tetkik için memleketinden yaklaşık 2 hafta önce Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine sevk edildi.

Burada kalp destek cihazıyla yoğun bakımda takip edilen ve tedavilerden sonuç alınamayan Gülesmer, kronik rahatsızlıklarından dolayı anjiyo ve klasik kalp baypas ameliyatına da uygun bulunamadı.

Bu durum üzerine kalp damar cerrahi klinik sorumlusu Prof. Dr. Bilgehan Erkut ve ekibinden Opr. Dr. Yasin Kılıç ile Cerrahi Tıp Bilimleri, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalından Doç. Dr. Enes Aydın, risk alıp hastaya açık kalp cerrahisinde nadiren uygulanabilen "Yüksek Torakal Epidural Anestezi" yöntemini yapmaya karar verdi.

Ameliyattan 1 gün önce Doç. Dr. Aydın tarafından operasyon hazırlıkları tamamlanan Gülesmer, uyutulmadan ve kalp akciğer makinesine bağlanmadan yaklaşık 3,5 saat süren koroner baypas ameliyatıyla şifa buldu.