Bursa İl Müftü Yardımcısı Ayan: Kurban kesmek bir itaat, ihlâs, teslimiyet ve fedakârlıktır

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, kurban ibadetinin önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa İl Müftü Yardımcısı Ömer Ayan, kurban kesmenin bir itaat, ihlâs, teslimiyet ve fedakârlık olduğunu belirtti.

Ekleme: 06.07.2022 18:20:18 / Güncelleme: 06.07.2022 19:10:58 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kurban ibadeti hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Ayan, günümüzdeki anlamıyla kurban; Hazreti İbrahim’in, Hazreti İsmail’i kurban etme konusunda Rabbine vermiş olduğu sözle alakalı olduğunu söyledi.

İslam’ın önemli ibadetlerinden, Müslümanları bir araya getirmeye vesile olan kurban ibadetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ayan, önemli olan Allah’a yakınlaşmak ve ibadet kastıyla kurbanı kesmektir.

“Önemli olan Allah’a yakınlaşmak ve ibadet kastıyla kurbanı kesmektir”

Kurban Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla belirli vakitte belirli hayvanı usulüne göre kesmek olduğunu belirten Ayan, “Önemli olan Allah’a yakınlaşmak ve ibadet kastıyla kurbanı kesmektir. Kurbanın tarihi insanlık tarihine kadar uzanır. Hazreti Âdem’e kadar uzanmaktadır. Kurbanla alakalı Hazreti Âdem’in iki çocuğu olan Habil ve Kabilden bahsedilir. Kur’an-ı Kerim’de geçen ayette ‘Hani o ikisi kurban adamıştı Allah’a. Allah birinden kabul etmiş diğerinde ise kabul etmemişti. Habil den kabul etmiş Kabil den kabul etmemişti. Çünkü Habil’in niyeti samimi ama kabilin niyeti samimi olmadığı için Allah onun kurbanını kabul etmemişti.” dedi.

 

“Kurban Hazreti İbrahim’in Hazreti İsmail’i Rabbine vermiş olduğu söze binaen kesmesi hadisesiyle alakalıdır”

Kurbanın aslında günümüzdeki manasıyla birebir uyuşmadığını söyleyen Ayan, “Allah adına verilen bir ikram, verilen bir sözü yerine getirmek,  Allah’a yakınlaşmak kastıyla yapılan bir ibadet olduğu için Hazreti Âdem’in çocuklarına kadar gidiyor. Günümüzdeki anlamıyla kurban, Hazreti İbrahim’in Hazreti İsmail’in Rabbine vermiş olduğu söze binaen kesmesi hadisesiyle alakalıdır.” diye belirtti.

“Hazreti İsmail’in teslimiyeti aslında bize çok önemli şeyler anlatılmaktadır”

Hazreti İbrahim’in ‘Ya Rabbi bana bir evlat verirsen onu senin yoluna kurban edeceğim’ diye Allah’a söz verdiğini belirten Ayan, “Hazreti İsmail’i Allah ona bahşedip büyüyünce Allah ona sözünü hatırlattı ve kesmek üzere İsmail’i aldı ve gitti. Hazreti İsmail’e durumu bildirdi. Hazreti İsmail’in teslimiyeti burada çok önemli. Hazreti İbrahim’in bu konuda vermiş olduğu söz çok önemlidir. Hazreti İsmail’in teslimiyeti aslında bize çok önemli şeyler anlatmaktadır.” dedi.

“Allah’ın izniyle Müslümanlar var olduğu müddetçe bu ibadet devam edecektir”

Günümüzdeki kurban anlayışı birebir Hazreti İbrahim aleyhisselam olayından sonra başladığını değinen Ayan, “Günümüze kadar gelmiş ve bundan sonra da kıyamet gününe kadar Allah’ın izniyle Müslümanlar var olduğu müddetçe bu ibadet devam edecektir. Kurbanda niyet çok önemlidir. Çünkü Allah (cc) ayet-i celilede ‘Kurbanın ne etleri nede kanları Allah’a ulaşır. Allah’a ulaşacak olan sizin takvanızdır.” diye konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar