Çarşı esnafı: Her şeye rağmen bayram havamız var, rızkı veren Allah'tır

Kurban Bayramı'yla beraber oluşan bayram alışverişi heyecanının bekledikleri gibi olmadığını söyleyen çarşı esnafı, bayramın tüm manevi yönleriyle yaşanması gerektiğini ve rızkı verenin Allah olduğunu dile getirdi.

Ekleme: 05.07.2022 12:05:08 / Güncelleme: 05.07.2022 12:11:56 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

 

Bingöl'de Kurban Bayramı öncesi alışveriş heyecanı başladı. Esnaflar müşteri beklerken müşteriler de esnaflardan sürpriz kampanya ve indirim bekliyor. Her ne kadar ekonomik sorunlar ve pahalılık öne çıksa da Kurban Bayramı heyecanı ve neşesi gerek esnaflar gerekse de müşteriler tarafından hissediliyor.

Yaklaşan bayram ve alışverişleriyle ilgili açıklama yapan, bayramın tüm manevi yönleriyle yaşanması gerektiğini söyleyen esnaflar, bayramda akraba ziyaretlerinin İhmal edilmemesi gerektiğini, her şeye rağmen bayram havasının olduğunu, çocukların da bu hususta bilinçlendirilmesi gerektiğini ve rızkı verenin Allah olduğunu ifade etti.

 

Ramazan Bayramı'na kıyasla alışverişte durgunluk olduğunu söyleyen AVM işletmecisi Fatih Gören, vatandaşın fiyatlardan dolayı tedirgin olduğunu, indirimlerinin olduğunu ve halktan bütçesine göre hareket etmesini istediklerini belirtti.

Tatlı işinde beklenen hareketliliğin olmadığını ifade eden unlu mamuller işletmecisi Kamil Ayık; fıstık, ceviz içi ve şeker fiyatlarına gelen zamlardan ötürü artan zamlar sebebiyle kendilerini kurtaramadıklarını, bayramdan sonra işi bırakmayı düşündüklerini dile getirdi.

"Bayram indirimlerimiz olacak"

AVM işletmecisi Fatih Gören 

AVM işletmecisi Fatih Gören yaptığı açıklamada, "Fiyat olarak geçen bayrama göre bu bayramda yükselişler, fiyat farklılıkları var. Herhangi bir üründe düşüş yok. Fiyatlardan dolayı vatandaş tedirgin, biraz sıkıntı yaşıyorlar ama alışveriş yavaş yavaş başladı diyebiliriz. Ramazan Bayramı'na kıyasla hareketlilik biraz daha alt seviyede seyrediyor. Ramazan Bayramı biraz daha hareketliydi. Son bir haftadayız artık belli olur. İndirimlerimiz olacak. Vatandaştan isteğimiz bütçesine göre hareket etsin. Fiyatlar can yakıcı ama inşaallah rahat bir şekilde bayramı atlatırlar. Herkese şimdiden hayırlı bayramlar dileriz." dedi.

"Her şeye rağmen bayram havamız var, rızık veren Allah'tır"

Unlu mamuller işletmecisi Kamil Ayık

Unlu mamuller işletmecisi Kamil Ayık ise yaptığı açıklamada, "Tatlı durumu pek yok, bu gidişle tatlıyı bırakacağız. Sadece bayram için çalışıyoruz. Bayramdan sonra tatlıyı bırakmayı düşünüyoruz. Malzeme pahalı olduğu için pek tatlı yapamıyoruz. Sürüm de yok, sürüm olsaydı en azından kişi kendini kurtarırdı ama o da yok, kurtarmıyoruz kendimizi. Şeker, ceviz, fıstık bu ürünler hepsi çok pahalı. Fıstık kilosu olmuş 480 TL, ceviz içi 200 TL, bir torba şeker de 1200 TL olunca maliyet bile kurtarılamıyor. Her şeye rağmen yine de bayram havası var. Az da olsa bayram havamız vardır. İnşaallah o havayı kaybetmeyeceğiz. Geleneğimiz bayramımız inşaallah her şeye rağmen bozulmayacak. Beterin beteri var, belki bundan daha kötüsü olur, ama iyidir. Hayatımızdan memnunuz, biz rızkımızı Rabbimizden istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Bayramı tüm manevi yönleriyle yaşamamız gerekiyor"

Market işletmecisi Nebi Bozaba

Market işletmecisi Nebi Bozaba ise yaptığı açıklamada, "Mübarek Kurban Bayramı gelmek üzere. Şehrimiz Bingöl'de de ekonomik anlamda bir hareketlilik söz konusu. Çarşıda, pazarda kalabalıklar oluşmaya başladı. Bu durum uzun süredir ekonomik kriz içerisinde olan esnafımız için inşaallah ilaç gibi gelecek bir zaman dilimi olur. Son zamanlarda ekonomi hepimizin birinci gündem maddesi oldu. Bununla beraber Kurban Bayramı'nın maneviyatını hayat pahalılığına feda etmememiz gerekiyor. Bayramı tüm manevi yönleriyle yaşamamız gerekiyor. Akraba ziyaretlerini ihmal etmememiz lazım. Maddi gücü el veren kardeşlerimizin Kurban ibadetini ifa etmesi gerekiyor." dedi.

"Çocuklarımıza da bayram bilinci aşılamamız lazım"

Bozaba, "Bayram denince aklımıza çocuklar geliyor. Çocuklarımıza da bayram bilinci aşılamamız lazım. O noktada onlara da farklı bir atmosfere girdiğimizi, manevi bir sürece girdiğimizi hissettirmeliyiz. Özellikle yetim kardeşlerimizi de her bayram olduğu gibi kıyafet gibi hediyelerle sevindirmemiz gerekiyor." dedi.

Alışverişe gelen Ahmet Çelik adlı vatandaş, "Torunlara bir şeyler alacağız, ev ihtiyacı, şeker gibi, tatlı gibi her seneki bayram ihtiyaçlarımızı alacağız. Dünyada bir ekonomik sıkıntı var. Türkiye'mizde de vardır. Bunlar olabilen şeylerdir." şeklinde konuştu.

"Ramazan Bayramı daha canlıydı"

Emrullah şimşek 

Emrullah şimşek ise, "Bayram alışverişi noktasında Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasındaki fark, dağlar kadardır. Şu anda bir ekonomik kriz var, buhran var. Esnaf yansıtmamayı düşünüyor tabi. Geçen bayram ile bu bayram arasında bayram şekeri fiyatlarında en az kiloda 5-10 lira oynuyor. Ramazan Bayramı daha canlı ve daha cıvıldı. On gün öncesinde hareketlilik başladı ama Kurban Bayramı'na 3-5 gün var daha bir şey yok. Son iki gün esnaf bakacak artık. Kurban kesmeye şu anda gücüm yetmiyor ama bir Müslüman olarak kesmek isterim inşallah seneye keseriz." dedi.

"Bizde her şeye rağmen bayramlar mutlu geçer, güzel geçer"

 Ahmet Çelik

Bayram alışverişine gelen Ahmet Çelik ise, "Bayram alışverişi zor gidiyor, maalesef her şey çok pahalı. Enflasyon çok yüksek. Allah milletimize yardım etsin. Her şeye rağmen bayram diyoruz, binlerce yıllık bir bayram. Yeni bir şey değil. Bizde büyüklerimizden de gördüğümüz gibi her şeye rağmen bayramlar mutlu geçer, güzel geçer. İnşaallah bu bayram da öyle olur." İfadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler