Adıyaman'da basının intihar vakalarındaki rolü konuşuldu

​Adıyaman Valiliği koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından basın mensuplarına intiharların önlemesi konusunda basının rolü ve medyadaki yeri anlatıldı.

Ekleme: 23.06.2022 17:40:13 / Güncelleme: 23.06.2022 17:40:13 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Valilik toplantı salonlunda bir araya gelen basın mensuplarına İl Sağlık Müdürlüğündeki görevli psikologlar tarafından verilen seminerde, haber dilinde kullanılan kelime ve görsellerin toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine değinildi.

Psikolog Murat Arar ve Psikolog Ali Kuştepe, Sağlık Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Abdulvahap Boybey tarafından basının intihar olaylarındaki rolü semineri verildi.

Verilen seminerlerde intiharın sadece Türkiye'nin sorunu değil tüm dünyanın sorunu haline geldiğine değinilerek, intiharın yüzyıllardır filozofların, teologların, hekimlerin, sosyologların ve artistlerin dikkatini çeken bir konu olduğu belirtildi.

Konu hakkında bilgi veren uzmanlar, "Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dikkatimizi çeken intiharın önlenmesi ve kontrolü kolay bir iş değildir." İfadelerini kulandı.

Medya raporlarının intihara etkisinin çok fazla olduğuna değinen uzmanlar, haberler işlenirken çok fazla detaya girmeden, görsel kullanma noktasında son derece seçici ve hassas olunması gerektiği belirtildi.

Medya ve intihar arasındaki ilk bağlantının Goethe'nin 1774'de yayınlanan "Genç Werther'in acıları" adlı romandan kaynaklandığını dile getiren uzmanlar romanın basımından sonra aynı yönde pek çok gencin intihar ettiğini dile getirdi. Bu olaydan sonra "Werther etkisi" terimi yani intihar yöntemlerinin taklit edilmesi kavramının geliştiğini dile getiren uzmanlar taklit ölümlerin basının yaptığı haberlerde de görüldüğünü ifade etti. (İLKHA)