Kürdistan liderleri Bağdat’tan gelen üst düzey askeri heyetle görüştü

 Irak İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan ortak bir heyet, resmi temaslar çerçevesinde başkent Erbil’e geldi. Heyet, Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Ekleme: 19.06.2022 17:22:17 / Güncelleme: 19.06.2022 17:31:34 / Dünya
Destek için 

Başkan Mesud Barzani, Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Yarallah başkanlığındaki heyeti Erbil’in Selahaddin ilçesindeki ofisinde kabul etti.

Heyette, Irak Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Sınır Muhafızları, Federal Polis, Askeri İstihbarat ve Ortak Operasyonlar komutanları yer aldı.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, teröre karşı mücadelede son durum, tartışmalı bölgelerde güvenlik ve istikrar ile IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon ile işbirliği konuları ele alındı.

Görüşmede ayrıca, Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasındaki koordinasyonun önemine vurgu yapıldı.

Başkan Mesud Barzani, Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Yarallah başkanlığındaki heyeti kabul etti
Neçirvan Barzani: Peşmerge Irak savunma sisteminin bir parçası gibi görülmeli

Heyet daha sonra Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede konuk heyet, Peşmerge Bakanlığı’nda yapılan görev değişikliklerine değinerek yeni görevlerinden ötürü alan komutanları tebrik etti.

Heyet ayrıca, ziyaretlerinin Peşmerge ile işbirliği ve koordinasyon programının bir parçası olduğunu, Irak Savunma Bakanlığı'nın Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili taraflarla işbirliği ve koordinasyonunu daha da geliştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Başkan Neçirvan Barzani de, “Bu ziyaret güçlü bir destek ve işbirliği mesajıdır. Umarım Peşmerge Irak savunma sisteminin bir parçası olarak görülür. Çünkü aynı amaç için çalışıyoruz ki o da ülkede barış ve güvenliği sağlamaktır” dedi.

 DAEŞ’in özellikle de Suriye ile sınır olan bölgelerdeki tehdit ve hareketlerinin ele alındığı görüşmede, taraflar, örgütün ortadan kaldırılması için Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki işbirliği ile uluslararası koalisyonun desteğinin önemine vurgu yapıldı.

Mesrur Barzani: Peşmergenin güçlü olmasının Irak’ta genel güvenlik durumunun çıkarına

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de başkent Erbil’e gelen Iraklı üst düzey askeri heyet ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, özellikle 140’ıncı Madde kapsamına giren tartışmalı bölgelerde Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çekildi.

“Peşmerge Irak güvenlik mekanizmasının bir parçası olarak görülmeli ve desteklenmelidir” diyen Başbakan Barzani, Peşmergenin güçlü olmasının Irak’ta genel güvenlik durumunun çıkarına olduğunu söyledi.

Barzani ayrıca, “Irak ordusu da ayrım gözetmeksizin Irak'ın tüm bileşenlerini temsil etmeli ve savunmalıdır” dedi.

Irak’taki güvenlik durumu hakkında bilgi veren konuk heyet ise, ziyaretlerinin amacının Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki işbirliği ve koordinasyonu daha güçlü hale getirilmesi olduğunu belirtti.Rudaw