Zamanında yapılmayan klima bakımı büyük masraflara yol açıyor

Havaların ısınmasıyla araçlarda kullanımı artan klimaların bakımlarında bakım masrafından kaçmak yüksek maliyetli arızalara neden olabiliyor.

Ekleme: 08.06.2022 11:30:10 / Güncelleme: 08.06.2022 11:30:10 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede yükseldiği şu günlerde klima kullanımı da sıcaklıkla doğru orantılı olarak arttı. Kış boyu genel olarak kullanım dışı kalan klimalar, yaz mevsimi girişinde bakım ihtiyacı oluşturuyor.

Konu hakkında sanayi esnafı, vatandaşları bakımların periyodik olarak yapılması hususunda uyarıyor. Küçük masraflardan kaçıldığı takdirde yüksek maliyetli arızaların gerçekleşmesi kaçınılmaz oluyor.

İstanbul'un Kartal ilçesinde bulunan oto sanayi sitesinde 25 yıldır klima bakım ustası olarak çalışan Serdar Bilim, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"İlk başta yapılan masraf sonradan yapılacak büyük masrafı ortadan kaldırır"

Havaların ısınması nedeniyle klima bakım işinde ciddi bir yoğunluk olduğunu belirten Bilim, "Allah'a şükür işlerimiz hareketli. Hava ısındıkça işler ona göre artıyor. Her sene düzenli bakımı yapılan araçlarda; sistemin içindeki nemi almak, klima sistemine yeniden yağ ve kuru gaz vermek için önemlidir. Bakım yapılmadığında sistemin içinde paslanma yapıyor, bakteriyel mikrop oluşumu yapıyor. Bunları dezenfektan ilaçlarla temizlemek, gaz akışını düzgün sağlamak sistemin sağlıklı çalışmasına neden olur. Daha sağlıklı, uzun vadeli ve masrafsız olur. İlk başta yapılan masraf sonradan yapılacak büyük masrafı ortadan kaldırır. Yılda bir kere ortalama nisan-mayıs ayı gibi gaz dolumu yapılmasını tavsiye ediyoruz." dedi.

"Zamanında gaz yenilemeyen insanların araçlarında masraf çoğalıyor"

Bakımı yapılmayan araç klimasının sağlık sorunlarına yol açacağına değinen Bilim, "Bakımı yapılmayan klima alerjik hastalığı olanları etkiler. İçinde mikrobik bir oluşum ve bakteri olduğu için alerjik hastalığı olanları etkiler. Aracın içindeki nemi fazlalaştırır bu sefer bunaltmaya çevirir. Hiçbir faydasını göremezsiniz. Hararetli çalıştığı, bakımı olmayan araç kendini soğutamadığı için sistemde mekanik arızalara yol açar. Bu sefer ciddi ve pahalı masraflar çıkartır. Bir aracın klima sisteminde büyük bir arıza olduğu zaman 8 bin ile 10 bin lira arasında maliyet oluşturur. Yıllık bakımın maliyeti, bakteri temizliğiyle birlikte aracına ve sistemine göre 400-500 lira aralığında oluyor. Zamanında gaz yenilemeyen insanların araçlarında masraf çoğalıyor. Tasarruf yaptığını zannediyor ama daha sonra ciddi masraflara neden oluyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar