Erdemci: İslam doğayı korumayı ve tahrip edenlere karşı bir mücadele etmeyi emrediyor

Hazretin Muhammed'in bizlere buyurduklarından yola çıkarak edineceğimiz çevre bilincinin doğaya saygılı olmayı öğreteceğini ifade eden Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, doğayı tahrip edenlere karşı da mücadele etmeyi sağlayacağını söyledi.

Ekleme: 04.06.2022 12:35:10 / Güncelleme: 04.06.2022 12:35:10 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Hazretin Muhammed'in, Sallallahu Aleyhi Vesellem tabiatın korunmasına büyük önem verdiğini belirten Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanın Erdemci, ağaç dikme ve yeşillendirme faaliyetlerinde bulunmak kadar onları korumak ve sahiplenin önemine de dikkat çekti.

"Yüce Allah bu doğayı bize emanet olarak bırakmıştır"

Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde dikkatimizi evrene, doğaya çeken ayetlerin bulunduğunu ifade eden Erdemci, "Zira Kur'an-ı Kerim, evren ve tabiatı Allah'ın varlığına bir delil olarak göstermektedir. Bir ayet-i kerimede Yüce Allah Celle Celaluhu şöyle buyurmaktadır: 'Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün art arda gelişinde akıl sahipleri için gerçekten ayetler vardır.' İslam düşünce tarihinde Müslümanlar evrene bu gözle bakmışlardır. Kâinat Allah'ın varlığının bir işareti olarak görülmüştür ve bundan dolayı Yüce Allah Celle Celaluhu bu kâinatı hassas ayarlarla ayarlamış ve bize emanet olarak bırakmıştır." ifadelerini kullandı.

"Savaş hukukunda da çevrenin korunması Müslümanlara bir ilke olarak ifade edilmiştir"

Yüce Allah'ın kâinatı güzellikleriyle insanoğluna emanet ettiğine değinen Erdemci, insanoğlunun aldığı bu emanet dünyanın işgal edilmesi değil korunması gerektiğini ifade etti.

Cemalettin Erdemci

Hazreti Muhammed'in Sallallahu Aleyhi Vesellem savaşta bile ağaçların kesilmesini yasakladığını dile getiren Erdemci, "İslam'ın savaş hukukunda çevrenin korunması Müslümanlara bir ilke olarak ifade edilmiştir. Hazreti Peygamber'in bu konuda o kadar çok hadisi var ki insan hayretler içerisinde kalıyor. 'Kıyamet kopacağı zaman bile elinizde bir fidan bulunursa, kıyamet kopmadan yetiştirebilecekseniz hemen onu dilliniz.' buyurmuşlardır. Hazreti Peygamber sadece çevre ile ilgili değil hayvan haklarının korunması onlara zarar verilmemesi noktasında da birçok hadisi bulunmaktadır." diye konuştu.

"Peygamberin çevre konusundaki tavsiye ve emirlerini dikkate almamız gerektiğini"

İslam, Kur'an ve Hazreti Muhammed'in Sallallahu Aleyhi Vesellem bizlere buyurduklarından yola çıkararak edineceğimiz çevre bilinci doğaya saygılı olmayı, onu bir emanet olarak görmeyi, oradaki güzellikleri korumayı ve tahrip edenlere karşı bir mücadele etmeyi insanlara dikte ettiğini dile getiren Erdemci, "Çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki İlk önce kendi nefsimizden başlamak üzere çevremizdeki insanlara çevre bilincin yerleşmesi için çaba göstermemiz gerekiyor. Kur'an'ın ve Hazreti Peygamber'in Sallallahu Aleyhi Vesellem çevre konusundaki tavsiye ve emirlerini dikkate almamız gerektiğini düşünüyorum, çocuklarımıza da bunu öğretmemiz gerekiyor. Doğayla nasıl bir irtibatımızın olduğu, doğayı Allah'ın varlığının bir delili olarak çocuklara öğretmemiz gerekiyor. Sahip olduğumuz bu büyük nimet elimizden kayıp gidiyor, bu bütün insanlığın felaketine yol açabilecek kadar önemli bir olaydır." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar